Саддам официално получи статут на военнопленник

Съединените щати официално обявиха бившия иракски президент Саддам Хюсеин, заловен на 13 декември, за военнопленник, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Пентагона.

По думите на говорителя майор Майкъл Шейвърс Саддам и досега се е ползвал с всички права, гарантирани му от Женевската конвенция относно третирането на воненопленниците. Официалното решение за статута му не променя отношението към него.

Саддам Хюсеин е бил ръководител на въоръжените сили на предишния решим и затова когато е бил арестуван, е бил военнослужещ. Това го прави военнопленник, обясни Шейвърс.

По-рано в петък висш представител на администрацията каза, че Саддам - който е задържан на неизвестно место и е разпитван от ЦРУ - все още отказва да сътрудничи.

Залавянето на Саддам миналия месец обаче даде резултати "далеч по-големи от очакваното", заяви пред репортери пожелалият анонимност представител на администрацията, предаде Би Би Си.

Оглавяваната от САЩ коалиция използва документи, които намери у Саддам, за да предприеме серия от операции срещу негови привърженици, е казал източникът.

Американският администратор в Ирак Пол Бремър е информирал британския премиер Тони Блеър миналата седмица за хода на разпитите на Саддам Хюсеин.

"Саддам не предоставя информация, която може да се използва оперативно. Те (американските власти) си губят времето, като се опитват да го накарат да каже, че се чувства комфортно от това, че може да говори в ареста", е казал Бремър на Блеър, според базиран в Лондон източник.

Откакто бе заловен през декември близо до родния си град Тикрит, Саддам Хюсеин отказва да сътрудничи при разпитите.

Независимо от това американските официални служители твърдят, че намерените документи в дупката, където се укриваше сваленият иракски лидер, да дали важна информация.

Споделяне

Още от Свят