Саддам отхвърли обвиненията на съда и обяви Буш за "истинския престъпник"

Саддам Хюсеин се яви в четвъртък пред специалния иракски трибунал, който му предяви обвинения по редица престъпления, извършени по време на управлението му.

Бившият иракски президент се държа предизвикателно пред съда, като заяви, че "истинският престъпник" е американският президент Джордж Буш. Саддам защити инвазията в Кувейт от 1990 година, представи се като все още иракски президент и отхвърли юрисдикцията на трибунала.

Той бе въведен окован с белезници и вериги в съдебната зала, разположена в бивш дворец близо до летището в Багдад. По време на заседанието белезниците му бяха свалени.

След края на заседанието, което започна по обед, телевизиите започнаха да излъчват репортажи от съдебната зала, на които Саддам Хюсеин се появи за пръв път публично след залавянето му през декември.

Кореспондентът на Би Би Си посочва, че гледката на предишния всемогъщ лидер, който сега е на подсъдимата скамейка, вероятно е предизвикало голям шок и радост за много хора.

"Аз съм Саддам Хюсеин, президент на Ирак"

Саддам Хюсеин обяви, че започналият съдебен процес е "театър" и постави под съмнение закона, по който го съдят.

"Аз съм Саддам Хюсеин, президент на Ирак", повтори той на няколко пъти, когато трябваше да потвърди самоличността си.

Срещу него бяха повдигнати 7 предварителни обвинения, сред които за използване на химическо оръжие срещу населението на кюрдския град Халабджа през 1988 г., при която загинаха 5000 кюрди; за масови убийства на над 300 000 репресирани кюрди и шиити; престъпления по време на 8-годишната война срещу Иран в периода 1980-1988 г., нахлуването в Кувейт през 1990 г. и кървавото потушаване на въстанието на шиитите през 1991 година.

Саддам обаче отрече да е осъществявал инвазия в Кувейт и отправи въпрос към съдията: "Как може вие, като иракчанин, да казвате "нахлуването в Кувейт, когато Кувейт е част от Ирак?".

"Аз направих това за иракския народ ....как може да защитавате тези кучета", продължи той, имайки предвид кувейтците.

Съдията порица Саддам за използвания от него език.

"Всичко това е театър, истинският престъпник е Буш", каза бившият иракски президент в друг пристъп на ярост срещу американския президент.

Той също така отрече да е обгазявал кюрдите в Халабаджа.

"Чух за това от телевизионните репортажи, в които се казва, че това се е случило по време на управлението на Саддам Хюсеин", заяви той пред съдията.

Саддам се появи пред съда отслабнал с около 5 килограма, с поддържана брада и всеки път, когато прекъсваше съдията, многократно се извиняваше.

Саддам оспори юрисдикцията на съда

Едновременно с това бившият иракски диктатор оспори юрисдикцията на съда, като накрая отказа да подпише юридическите документи, в които е посочено, че е прочел правата си и разбира повдигнатите срещу него обвинения.

След приключването на заседанието той бе отведен обратно в затвора, а съдът продължи да чете едно по едно обвиненията срещу останалите 11 подсъдими, високопоставени членове на бившия режим.

Сред тях са бившият вицепремиер Тарик Азиз, както и Али Хасан ал- Маджид, известен като "Али химика" заради ролята му при атаки с отровен газ. Саддам и останалите 11 задържани бяха предадени в сряда под иракска юрисдикция.

Адвокатите на Саддам Хюсеин вече отхвърлиха легитимността на трибунала. Адвокатът Мохамед Рашдан заяви, че на 20-те защитници е отказан достъп до клиента им и че са получавали заплахи от иракското правителство.

Според неговите думи, един от адвокатите е бил заплашен от иракския министър на правосъдието по телефона, че ако адвокатите пристигнат в Ирак ще бъдат не само убити, но и "нарязани на парчета". "Няма нищо подобно", на свой ред е заявил министърът за АФП.

"Това, което казах беше, ако искате да защитавате Саддам Хюсеин, ще трябва да дойдете в Ирак и да посетите първо масовите гробове", е казал министърът.

По-рано Европейският съд за правата на човека отхвърли молбата на адвокатите на Саддам Хюсеин обвиняемият да не бъде предаван на иракското временно правителство.

Иракското правителство обеща честен процес

Новият иракски съветник по националната сигурност Мувафак ал Рубаи заяви, че на Саддам Хюсеин няма да бъде позволено да превърне съдебната зала в политическа сцена, като покани за свидетели хора като Джордж Буш и Тони Блеър.

"Като временно иракско правителство, ние обещаваме на нашия народ и на арабския свят и на целия останал свят, ние обещаваме, че Саддам ще бъде изправен пред честен процес", каза той пред Би Би Си.

Правителството възнамерява да възстанови смъртното наказание, като се Рубаи посочи, че ако бъде признат за виновен по повдигнатите обвинения, Саддам може бъде осъден на смърт.

Съдебните процеси едва ли започнат по-рано от 2005 г., тъй като много въпроси все още трябва да се уточнят и това може да отнеме месеци, дори години.

Част от проблемите са, че все още трябва да се съберат още ключови доказателства. Временната коалиционна власт идентифицира над 250 гробове, но все още не е извършена цялостна експертиза, а разследванията са затруднени от продължаващата несигурност и насилие.

Освен това в Ирак няма разработена система за събиране на свидетелски данни и защита на свидетелите, поради което много ценни свидетели могат да бъдат изгубени за процеса.

Временното иракско правителство обаче отхвърля тези опасения и твърди, че вече има предостатъчно доказателства, тъй като бившият режим е бил изключително прецизен при записа на данни за извършените престъпления, с подробности да последната минута.

Съветникът по националната сигурност обеща процесът срещу Саддам и останалите високопоставени служители на режима да е "процесът на века" и че властите ще направят всичко възможно да се излъчва на живо по радиото и телевизията, за да може "навсякъде по света да се разбере какво е причинил Саддам на страната си".

"Ние ще демонстрираме на външния свят, че ние, в новия Ирак, ще сме пример за това, което е нов Ирак", добави Рубаи. По думите му, ще има разделение на властите, като правителството няма да има никакво влияние върху съдебния процес.

Иракският министър на правосъдието Малик Дохан ал-Хасан каза, че някои от членовете на бившия режим, които са все още на свобода, ще бъдат съдени задочно.

Споделяне

Още от Свят