Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Саддам отхвърли ултиматума на Буш

0 коментара

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви в телевизионно обръщение към нацията в ранните часове тази сутрин, че Саддам Хюсеин и синовете му трябва да напуснат Ирак до 48 часа. Отказът им да се оттеглят ще доведе до военен конфликт, който може да избухне във всеки момент, предупреди президентът в речта си от Белия дом.

Той не конкретизира датата за обявяване на война, а само каза, че тя ще започне в удобно за САЩ време.

Заплахата за силово разоръжаване на Ирак е подкрепена с присъствието на около 280-те хиляди американски, британски и други съюзнически войници, които са струпани в района на Персийския залив, съобщиха световните агенции.

10 часа след обръщението на Буш, иракската държавна телевизия съобщи, че Саддам Хюсеин е отхвърлил ултиматума да отиде в изгнание.

Източници от администрацията на САЩ не изключват, че официалният отказ на Саддам може да ускори началото на войната. Телевизия NBS и в. Ню Йорк Тайм съобщиха, че текстът на ултиматума е бил специално подготвен от юристи на Белия дом така, че при отказ на Хюсеин американският президент да не е длъжен да изчаква изтичането на 48-часовия срок, който свършва 3 ч. през нощта българско време в четвъртък, 20 март.

45 държави в коалицията срещу Саддам

Тази вечер Държавният департамент на САЩ оповести, че 45 държави, включително и България, ще формират заедно със САЩ коалиция за незабавното разоръжаване на Ирак и подкрепят действията на Вашингтон по кризата. 15 от тях обаче на този етап са предпочели да останат анонимни и изчакват "подходящ" момент", за да дадат съгласие имената им да бъдат обявени публично.

Американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че тези държави са предложили войски, логистична подкрепа или са предоставили на американските сили право да използват въздушното им пространство.

30-те оповестени имена, сред които е това и на България, са на Великобритания, Италия, Испания, Дания, Холандия, Япония, Австралия, Турция, Унгария, Чехия, Полша, Словакия, Латвия, литва, Естония, Румъния, Македония, Албания, Грузия, Азербайджан, Узбекистан, Колумбия, Салвадор, Никарагуа, Филипините, Южна Корея, Афганистан, Етиопия и Еритрея.

Пауъл потвърди, че няма да вземе участие в утрешното заседание на Съвета за сигурност на равнище министри и че не се интересува от изхода му. Не го бойкотирам - просто не виждам смисъл да участвам, каза държавният секретар, потвърждавайки, че започването на военните действия е въпрос на часове.

Буш се позова на правото на самозащита на САЩ срещу терористи

За първи път от началото на иракската криза Буш се опита, обръщайки се директно към обикновените американци, да обясни защо е необходимо незабавно действие срещу Ирак

В обръщението си той посочи, че САЩ са в правото си да защитят себе си и другите държави от оръжия за масово унищожение, които могат да попаднат в ръцете на терористи. Разузнавателни данни на САЩ и други държави не оставят съмнение, че иракският режим е запазил някои от най-смъртоносните си оръжия, посочи президентът. Той припомни, че режимът в Багдад вече е употребявал химически оръжия срещу противниците си и че агресивната политика на Саддам има дълга история.

Опасността е ясна: използвайки химически и биологически оръжия, а един ден и ядрени, терористите могат да изпълнят амбициите си да убият хиляди невинни хора в нашата и други страни. Преди да дойде денят на ужасът, преди да стане твърде късно да се действа, тази опасност ще бъде премахната. САЩ имат суверенното право да употребят сила, за да осигурят националната си сигурност, каза Буш.

САЩ с нищо не са предизвиквали заплахата, но ще направят всичко, за да я премахнат, подчерта той.

Щом като ООН не пое своята отговорност, ние ще я поемем

Джордж Буш не скри разочарованието си от Съвета за сигурност на ООН, който по думите му не се оказа на висотата на своята отговорност.

В началото на обръщението си американският президент припомни, че повече от десетилетие САЩ и други страни правят усилия да разоръжат по мирен начин Ирак. Режимът обеща да унищожи оръжията си за масово унищожение след войната в Залива през 1991 г. След това 12 години светът полагаше дипломатически усилия да постигне тази цел. Бяха приети десетки резолюции на ООН, припомни Буш. Но тези усилия се провалиха, тъй като ние нямаме работа с миролюбиви хора.

Световната организация беше създадена след Втората световна война, за да се противопоставя на агресивните диктатори по света, като прави това преди те да са нападнали невинните и да са разрушили мира, напомни Буш. През последните месеци САЩ и съюзниците им работиха със Съвета за сигурност, за да приложат предишните искания на ООН.

Някои постоянни членове на Света за сигурност заявиха открито, че ще употребят правото си на вето срещу всяка резолюция, който постановява разоръжаването на Ирак. Тези правителства споделят нашата оценка за опасността, но не и нашата решителност да се справим с нея, каза президентът като визираше Франция, Русия и Китай.

Съветът за сигурност на ООН не пое своята отговорност, така че ние ще поемем нашата, каза президентът.

Войната няма да е срещу иракския народ

Десетилетията на измами и жестокости приключиха. Саддам Хюсеин и синовете му трябва да напуснат Ирак до 48 часа. Техният отказ да изпълнят това ще доведе до военен конфликт, който може да започне по всяко време, което сметнем за подходящо, каза президентът Буш.

Той призова всички чужденци, включително журналистите и инспекторите, в името на сигурността си, да напуснат в Ирак веднага.

Американският държавен глава се обърна към иракския народ с думите: "Наближава денят на вашето освобождение." Президентът се обърна към иракчаните, като им заяви, че ако се стигне до военна компания, тя няма да е насочена срещу иракския народ, а само срещу управниците му.

Буш призова иракските военни да защитят страната си, като осигурят мирно навлизане на съюзническите сили и унищожаване на оръжията за масово поразяване. Призовавам всеки член на иракските въоръжени сили и на разузнавателните служби: ако войната започне, не се бийте за загиващия режим, който не го е грижа за вас. Всеки иракчанин, цивилен или военен, трябва да е наясно, че съдбата му ще зависи от неговите собствени действия, предупреди Буш. Не изпълнявайте заповеди за употреба на оръжия за масово поразяване.

Военните престъпления ще бъдат наказвани строго и никой няма да може да се оправдае, че е изпълнявал заповеди, предупреди американският държавен глава.

Той обеща на иракчаните помощи от храни и медикаменти, както и финансова помощ за възстановяването на Ирак.

АП посочва, че няколко часа преди президентът да произнесе словото си, Белият дом е обсъдил въпроса дали той да определи датата за започване на военните действия. Мнозина от съветниците му са изтъкнали аргумента, че Саддам може да се възползва и да се опита да организира опозиция срещу американските намерения и дори да предприеме превантивен удар.

Според източници от Белия дом, цитирани от Ройтерс, в най-скоро време президентът Буш ще се обърне към Конгреса с искане да осигури между 70 и 100 милиарда долара бюджет за войната срещу Ирак.

Веднага след изявлението на Буш, в САЩ бе обявена готовност "оранжево" срещу евентуални терористични нападения. Това е предпоследната степен на готовност преди последната - "червено".

Буш отправи ултиматума малко след като редица съюзници на САЩ отказаха да подкрепят в Съвета за сигурност на ООН новата проекторезолюция. Провалът на дипломатическите усилия за разоръжаване на Ирак подтикнаха американския президент да избере решителните действия заедно с Великобритания, Испания, Австралия, Япония и повечето от бившите комунистически страни от Източна Европа, сред които и България.

Саддам отхвърли възможността да напусне Ирак и се готви за война

10 часа след обръщението на Буш, иракската държавна телевизия съобщи, че Саддам Хюсеин е отхвърлил ултиматума да отиде в изгнание.

Най-големият син на Саддам също отхвърли ултиматума на САЩ към иракския президент и семейството му. Цитиран от Ройтерс, той заплаши с кръвопролитна битка американските войски, които навлязат в Ирак. "Предложението идва от човек, който не е напълно с ума си. Именно Буш трябва да напусне поста си, той и неговото семейство", заявил Удай Хюсеин.

Още снощи иракският министър на търговията Мохамед Салех заяви, че президентът Саддам Хюсеин никога няма да изпълни искането на Вашингтон да се откаже доброволно от власт и да замине в изгнание, предаде АФП. Салех каза, че страната му очаква американската офанзива да започне всеки момент.

Министърът разкритикува като "антихуманно" решението на генералния секретар на ООН Кофи Анан от днес да започне изтеглянето на персонала на световната организация от Ирак.

Постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед ад-Дури коментира на свой ред, че след като ООН изтегли инспекторите и останалия персонал, на страната му не ѝ остава нищо друго освен да се готви за война.

Днес по обед, в интервю пред БНР посланикът на Ирак в България Яхия Магди заяви, че иракският народ не иска Саддам Хюсеин да напусне страната. Абсолютно глупаво е искането иракската армия да не оказва съпротива и да се подчини на искането на американските военни, добави посланикът. Той каза още, че Ирак е готов за война докрай и до победа и за пореден път повтори, че страната му няма оръжия за масово поразяване. Иракският посланик категорично отхвърли тезата, че Ирак би възприел България като страна от вражеския лагер.

Последни приготовления на американските войски

Американските войски, разположени в кувейтската пустиня, заемат нови позиции и правят последни приготовления за нахлуване в Ирак, след отправения от президента Буш ултиматум към Багдад, предаде Ройтерс. Кореспонденти на агенцията, придружаващи американските части, съобщиха, че някои войници още през нощта са започнали да прибират палатките и екипировката си, за да се преместят на нови позиции в готовност за незабавно нападение срещу иракската страна.

И последните незатворени чуждестранни мисии евакуират дипломатите си от Багдад, предават агенциите. Само посланиците на Ватикана, Куба и Русия възнамеряват да останат в иракската столица. Германия затвори своето посолство в Багдад вчера, Китай също започна да евакуира своите дипломати. Посланиците на Франция и Гърция и служителите на дипломатическите мисии на двете страни днес отпътуваха с автомобилен конвой към Йордания.

Десетки журналисти и телевизионни екипи също са се струпали на летището в Багдад, в опит да се измъкнат от иракската столица преди началото на военните действия, отбелязва кореспондент на АФП. ДПА предаде, че и американски медии са започнали да изтеглят журналистите си. Телевизионните компании Ей Би Си и Ен Би Си са приканили своите кореспонденти да напуснат столицата на Ирак изтеглени са и журналистите на Ню Йорк Таймс. Си Ен Ен и в. Вашингтон пост заявили обаче, че ще изчакат с изтеглянето. От Багдад не е заминал и известния военен кореспондент на Си Ен Ен от първата война в Залива Питър Арнет, който сега работи за новинарския канал Ем Ес Ен Би Си.

Британската авиокомпания Бритиш Еъруейз прекрати полетите до Кувейт и Израел. Днес от Хийтроу е заминал последният самолет за Кувейт, а полетите до Тел Авив ще бъдат спрени утре. Авиокомпанията намалява и полетите по линията Лондон-Дубай, като засега запазва графика до Саудитска Арабия, Катар и Бахрейн.

През изминалото денонощие обстановката в иракската столица рязко се промени, съобщава ИТАР-ТАСС. На кръстовищата и площадите са се появили въоръжени патрули и укрепления от торби с пясък. Граждани копаят окопи и бомбени скривалища. Значително са се увеличили покупките на хранителни стоки, хората се запасяват с вода и бензин. Много жители напускат Багдад и отиват в околни села, за да се скрият от очакваните бомбардировки.

По неофициална информация, Ирак е затворил изцяло границите си и не пропуска никой. От два дни насам иракчани масово напускат страната в опит да се спасят от бомбардировките, като тълпите по границата се засилиха особено от вчера.

Пред БНР иракският посланик в България обаче отрече, че границите са затворени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.