Саддам се отказа от пледиране пред съда

Саддам се отказа от пледиране пред съда

Сваленият иракски лидер Саддам Хюсеин отказа да започне пледоария след като официалните обвинения бяха представени официално по време на съдебния процес в Багдад, съобщи в понеделник ББС.

Главният съдия прочете специалните обвинения срещу него, свързани с убийството на шиити през 1982 г.

“Това не е начинът, по който трябва да се отнасяте към президента на Ирак”, заяви Саддам Хюсеин, когато беше призован да пледира дали е виновен или не.

След като той и седмината съобвиняеми изслушаха обвиненията срещу тях, беше ред на защитата да представи своето виждане по случая.

Според иракската правосъдна система, която се използва в този случай, съдът първо изслушва доказателствата на обвинението и после съдията решава дали да бъдат повдигнати специални обвинения.

Обвиненията, които бяха прочетени от главния съдия Рауф Абдел Рахман, са свързани с предполагаемите роли в събитията в град Дуджаил през 1982 г. след пропадналия опит за убийство на Саддам Хюсеин.

Бившият иракски президент е обвинен, че е заповядал незаконния арест на 399 души, измъчването на жени и деца, разрушаването на стопанството, убийството на 9 души при първите действия срещу заговорниците, убийството на 148 души в следващата фаза.

Саддам Хюсеин, който, ако бъде признат за виновен, може да получи смъртна присъда, отказа да пледира.

“Не мога просто да отговоря с да или не на това. Ако четете всичко това само заради общественото мнение, не мога да отговоря накратко,” заяви той.

“Вие сте пред Саддам Хюсеин, президентът на Ирак. Аз съм президент на Ирак според волята на иракчаните и до този момент все още съм такъв”.

Съдията разпореди на съда да запише, че Саддам Хюсеин е отрекъл обвиненията и след това прочете обвиненията срещу другите подсъдими.

Първият от тях е Барзан ал-Тикрити, бившият шеф на разузнавателната служба, който е обвинен за същото престъпление като своя полубрат Саддам Хюсеин.

“Всичко, което казвате, са лъжи, всичко споменато е лъжа”, заяви Барзан ал-Тикрити, запитан как ще пледира.

Всички осем обвиняеми или отказаха да пледират или пледираха невинен.

Делото ще продължи във вторник.

От началото на процеса, започнал миналия октомври, често прекъсваните сесии на съда се съсредоточиха върху доказателствата срещу Саддам Хюсеин и неговите съобвиняеми.

Сега защитата получава възможност да изгради собствената си теза за всеки от обвиняемите, започвайки с по-незначителните фигури и достигайки накрая до самия Саддам Хюсеин, коментира ББС.

Очаква се фазата на защитата да продължи поне месец.

Свидетелите на защитата ще бъдат под строга закрила и някои може да свидетелстват зад защитни екрани, за да се скрие тяхната идентичност, предвид заплахите и напрежението около делото, допълва агенцията.

Делото беше белязано от убийството на двама от адвокатите на защитата, а през януари първият главен съдия се оттегли след обвинения от официалните власти, че е твърде снизходителен към обвиняемите.

След като защитата приключи с излагането на своето виждане по случая, ще има дълга пауза, докато съдът реши каква да е присъдата.

Хамис ал-Обейди, адвокат на защитата, заяви пред Ройтерс, че десетки свидетели, включително и някои от Дуджаил ще свидетелстват в подкрепа на невинността на бившия си лидер.

Обвинението, което приключи с представянето на своята гледна точка миналия месец, представи доказателства, включително и аудио запис и подписи върху заповедите за екзекуция, които свързват обвиняемите с убийствата.

Съдът изслуша и доклад на графолози, които потвърдиха, че Саддам Хюсеин е подписал документите, които заповядват убийството на 148 селяни шиити през 1982 г.

Адвокатите на защитата настояха, че подписите са фалшифицирани. Те също оспориха достоверността на експертизите с мотива, че графолозите са свързани с вътрешното министерство на Ирак.

Споделяне

Още от Свят