Саддам заплаши САЩ с разгром

Ирак е напълно мобилизиран и ще разгроми американските войски на прага на Багдад, заяви днес иракският президент Саддам Хюсеин в реч по случай 12-та годишнина от началото на войната в Персийския залив, съобщиха световните агенции.

Саддам Хюсеин произнесе заплашителната си реч ден след като оръжейните инспектори на ООН откриха 11 бойни глави във военен склад до Багдад. Днес главният оръжеен инспектор Ханс Бликс води разговори с британския премиер Тони Блеър и френския президент Жак Ширак по този повод.

"Багдад, неговото население и ръководство е решено да принуди "монголите" на нашето време да извършат самоубийство на прага на Багдад," заяви Саддам, като под монголи явно има предвид американските войски, отбелязва Ройтерс.

Агенцията припомня, че през 1258 г. монголските армии на Хулагу Хан нахлуват в иракската столица и с това слагат край на Абасидския халифат.

Иракският президент не спомена инспекциите в своята реч, която бе наситена предимно с моменти от историческите войни на Багдад срещу завоеватели. "Армията на Хулагу дойде отново, за да се сблъска с Багдад, след като се прероди. Те обаче ще срещнат своята сигурна смърт пред вратите на Багдад и други градове", каза иракският лидер.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?