Съдебeн изпълнител е обвинен за превземането на либийския танкер в Бургас

Прокуратурата образува дело за превишаване на права срещу ЧСИ Тотко Колев

Съдебeн изпълнител е обвинен за превземането на либийския танкер в Бургас

Прокуратурата образува в петък дело срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев, чиито действия доведоха до незаконното отнемане на танкера "Бадр" от либийската държава. Според държавното обвинение Колев е действал с цел да набави облага за частна фирма.


Танкерът бе задържан от българските власти на пристанище Бургас през ноември миналата година. "Булгаргеомин" претендира за обезпечение на дълг на либийската държава за 9.25 милиона долара. Твърдението на българската фирма е, че парите трябва да се платят от търговското дружество, което оперира танкера, защото то е собственост на Либийската държава.

"Булгаргеомин" твърди, че дългът е бил обезпечен с ипотека върху танкера. Бургаският съд обаче спира изпълнително делото с изричен акт. Въпреки това частният съдебен изпълнител провежда незаконни действия по реализация на публичната продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество, казва прокуратурата.


"Булгаргеомин" представя ипотека, изповядана от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки, пише изданието Maritime.bg. Тя обаче твърди, че "такава ипотека не съществува, а самата тя е станала обект на груба злоупотреба". Според Андреадаки "Булгаргеомин Лтд" е подала молба за принудителен запор на кораба BADR на базата на фалшифицирани документи. Дружеството отговаря, че това не е вярно.


В момента танкерът се намира в Черно море, но е извън българските териториалните води. Прокуратурата се задейства след сигнал от адвокатите, които представляват интересите на либийския оператор на танкера. Сигналът е подаден на 21 декември.


Случаят с танкера от края на миналата година замеси България в международен скандал. Превземането на кораба доведе до ответни действия от Либия, че обяви, че ще задържа всеки български кораб в свои води. Триполи обвинява България, че е провела буквално "пиратско" превземане на нейния кораб.


Случаят


На 21 декември 2018 г. на борда на кораба се качва частният съдебен изпълнител Тотко Колев, придружен от служители на охранителна фирма, на "Гранична полиция“ и "Морска администрация". Либийският флаг на кораба е сменен, а капитанът и екипажът са принудени да напуснат кораба, който започва да плава под панамски флаг от 28 декември.


"На 21 декември на танкера се качват 30 въоръжени лица – охранители от фирма на Ториното (Ивайло Борисов-Ториното) и на практика завземат кораба. Решаваща помощ са им оказали служители на "Гранична полиция“ и "Морска администрация“. Капитанът на кораба Абдулла Абдул Джалиле бил малтретиран едновременно от мутрите и от офицер на "Гранична полиция“, разказва сайтът "Бивол", позоваващ се на жалбите на пострадали либийци.


Капитанът и екипажът му са свалени на брега и депортирани от България.


В същия ден Бургаският окръжен съд обявява за незаконни действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев по публичната продан на либийския танкер. На 2 януари Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконен ареста на танкера от "Морска администрация“ и смяната на екипажа.


От "Морска администрация - Бургас" и "Гранична полиция" твърдят, че само са съдействали за смяна на екипажа на либийския танкер, както е по закон. От там са твърдят, че не са заплашвали хората, нито са използвали сила. В гранична полиция е започнала проверка заради случая от 21 декември. Засега позицията на МВР е, че служителите им са изпълнявали инструкция. Граничните полицаи са се качили на танкера по искане на фирмата "Евро агент" ЕООД.


Националната танкерна компания на Либия твърди, че досега е изгубила над 2 млн. долара за заплащане на екипажа и други около 8 млн. долара, заради невъзможността да експлоатира собствения си кораб, съобщава Maritime.bg.


"Нямам думи, с които да опиша онова, което чувстваме и мислим за правораздаването във вашата страна. Съдът в крайна сметка освободи танкера ни, но случайно или не, той вече е откраднат, намира се пред турско пристанище, а мафиотите, стоящи зад този невиждан в световната морска индустрия акт, ще опитат да го препродадат", каза пред Maritime.bg Мохамед Ел Ахреш от компанията-собственик на кораба GNMTC.


От компанията твърдят, че ще заведат искове срещу компетентните институции у нас. Заради разразилия се скандал, миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН тъй като принудителната смяна на флага се тълкува като посегателство срещу националния суверенитет.


Експерти разглеждат случая като най-големият международен морски скандал в съвременната история на България, а българските води вече се приравняват с тези край Сомалия и Бенин.

Споделяне

Още по темата

Още от България