Съдебен куриоз с българин в Германия

Вестник "Франкфуртер нойе пресе" пише в петък за куриозен случай в съдебната зала в град Хьохст, където български гражданин отговарял за фалшифициране на документи, предаде радио Дойче веле. Мъжът бил задържан с фалшива шофьорска книжка, не говорел немски, явил се в съдебната зала без преводач, което наложило обвинението и защитата да използват жестове с ръце, които обвиняемият да разбира.

Така на предложението на прокуратурата да прекрати съдопроизводството срещу българина, ако той се откаже да обжалва наложената му преди няколко дни глоба по подобно обвинение, адвокатът проявил изобретателност в обясненията си - показал вдигнат нагоре палец по първото дело, на което обвиняемият потвърдил с кимане на глава, че разбира, и със зачеркване във въздуха по второто дело, което обвиняемият също потвърдил, че разбира.

Съдията приел този вид комуникация между адвокат и клиент, а в протокола по делото било записано, че обвиняемият се отказва да обжалва първата присъда, срещу което прокуратурата незабавно прекратява второто дело. "И така ставало значи", завършва публикацията си "Франкфуртер нойе пресе".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?