Съдебен пробив за разсекретяване на стенограмата "КТБ"

Съдебен пробив за разсекретяване на стенограмата "КТБ"

Административен съд – София град постанови, че президентството е отхвърлило незаконно искането за разсекретяване на стенограмата "КТБ". Делото е заведено от главния редактор на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов.

Любопитното в случая е, че това решение на съда е пробив в практиката, тъй като досега АССГ на няколко пъти решаваше, че президентството има право да не разкрива стенограмата.

Политическите консултации за банковата криза се проведоха при президента Росен Плевнелиев на 29 юни 2014 г. - девет дни, след като КТБ затвори врата и бе обявена под специален надзор от БНБ. В срещата участваха тогавашният премиер Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, управителят на БНБ Иван Искров и парламентарно представените формации. И досега се пази в тайна коя от партиите е защитавала по време на срещата идеята за въвеждане на банкова ваканция с цел да бъде предпазена ПИБ.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа на журналисти и граждани да предостави стенограмата. Неизменният мотив е, че по време на срещата управителят на БНБ е изнесъл информация, която е "професионална тайна". Преди по-малко от месец президентът Румен Радев също отказа информацията на сатиричния седмичник "Прас-прес" със същия аргумент.

Сега съдът смята, че президентството не е изложило никакви аргументи в подкрепа на твърдението, че на срещата е изнесена информация, представляваща професионална тайна. "Няма мотиви каква е обосновката за наличие на "професионална тайна“ по смисъла на Закона за класифицираната информация в стенограмата", се казва в съдебното решение.

Съдът поставя и друг въпрос. На срещата за банковата криза са присъствали множество лица. Защо тогава управителят на БНБ е споделил защитената информация пред тях, ако изобщо е казал нещо, което е тайна.

"Aко е имало обстоятелства, които да се считат "професионална тайна", при огласяването им на тази среща, те продължават ли да са професионална тайна и сега, както твърди президентството", пита съдът.

АССГ припомня краткия преразказ на срещата, предоставен от президентството. На нея са “обсъдени опитите за дестабилизиране на банковата система и необходимите мерки за гарантиране банковата стабилност на страната. Представен е анализ на ситуацията от управителя на БНБ".

"С риск от тавтология, тази мотивировка на оспорвания отказ за предоставяне на информация не се вмества в афишираната "професионална тайна", което прави оспорвания отказ неправилен, а това е и основание за отмяната му", казва съдът.

В решението се посочва, че дори управителят на БНБ да е споделил тайна информация, то президентството дължи цялата останала информация, която не може да е тайна. Решението на АССГ може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България