Съдебната реформа пак е в ръцете на Конституционния съд

Реформата в съдебната система ще започне със структурни промени във Висшия съдебен съвет (ВСС), но реалните действия ще бъдат предприети след произнасянето на Конституционния съд. Това стана ясно от думите на правосъдния министър Маргарита Попова в сряда, ден след като ЕК публикува междинния доклад с критики за слабите резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите нива.

Основните цели ще бъдат записани в "стратегия" за дългосрочна реформа в магистратурата, която ще бъде представена през април.

Въпреки това ключовите въпроси около промените във ВСС все още не са намерили своя окончателен политически отговор.

Не е изключено сега КС да каже друго

Попова заяви, че опцията за запазване на парламентарната квота в съдебния съвет остава, но напълно равностойно се разглежда и въпросът за нейното премахване. Този въпрос може да бъде окончателно изчистен след допитване до КС. В свое тълкувателно решение от 2003 г. КС обяви, че структурните промени в конституционно определените органи могат да се правят само от Велико Народно събрание. По този начин бяха парирани по-радикални реформи в съдебната власт, която през последните десет години е обект на непрестанни "реформи".

Преди две седмици вътрешният министър Цветан Цветанов се изказа за намаляване на броя на членовете и премахването на парламентарната квота в т.нар. "правителство на съдебната власт". Всяка структурна промяна на ВСС означава, че мандатът на този съдебен съвет трябва да бъде прекратен. Маргарита Попова заяви, че това все още е само "хипотеза".

Министър Попова се срещна с главния прокурор Борис Велчев, след което и двамата коментираха, че не е изключено този път КС да каже друго и да се даде зелена светлина за промени в съвета. "Животът се променя. Конституционният съд и неговата практика също трябва да се променят", каза Велчев.

Нов начин за избиране на ВСС да гарантира отчетност

Извън все още нерешените въпроси, Попова представи като много вероятна идеята за принципна промяна на начина за избиране на членовете на ВСС. В момента те се избират на Общи национални събрания на съда, прокуратурата и следствието.

Пред Mediapool председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев силно разкритикува тази процедура и заяви, че се случва задкулисни договаряния, а магистратите не разбират кого точно изпращат в съвета. Парламентът отделно гласува своите 11 представители.

Правосъдното министерство ще предложи всеки от шестте апелативни съдебни района в страната да избират свои представители във ВСС. Идеята е представителите на регионите в съдебното правителство да са по-запознати с местните проблеми и да бъдат по-отчетни пред магистратите, които представляват.

Ще бъде създадена и процедура за отзоваване на членове във ВСС, ако магистратите в апелативния район сметнат, че те не си вършат работата.

Промени ще има и в системата на кадруване. Съдиите и прокурорите ще бъдат оценявани от отделни комисии във ВСС. Попова заяви, че има предложения и за създаването на отделни съдебни съвети за съдии и прокурори, но даде да се разбере, че това е малко вероятно.

"Основната идея е членовете на ВСС е да бъдат отчетни. Числеността на съвета сега не е приоритет", заяви Попова.

Правосъдният министър съобщи още, че предстои и оптимизиране на районните съдилища като може да се стигне и до намаляване на техния брой. Служителите в съдебната администрация ще трябва да се явяват на задължителен конкурс преди да встъпят в длъжност. Очаква се стратегията да предложи по-големи правомощия за административните ръководители в съдебната система.

Реформата не се е състояла

Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че съдебната власт трябва да се самореформира. Маргарита Попова коментира, че медиите не са "разчели правилно това, което е казал." Според нея Борисов е казал, че съдебната власт трябва да прояви по-голяма инициатива в процеса.

Попова и Велчев се проявиха като най-големи критици на извършената до този момент съдебна реформа. Според главния прокурор за 20 години реформа реално не се е състояла. Попова заяви, че има застой само през последните "3-4 години". "Поради тази причина извършването на дълбока реформа веднага няма как да се очаква", каза тя.

Министърът ще насрочи извънредно заседание на ВСС във връзка с евродоклада и разкритикува институциите, че дават оценки на парче. "Това, че комисията за разглеждане на делата във ВСС работи, не е похвала. Това, че инспекторатът работи, не е похвала. Това е част от служебните им задължения. Трябва да се чете следващият ред от доклада, в който се казва, че резултатите или са лоши, или ги няма", заяви Маргарита Попова.

Главният прокурор обеща да продължи да дава предложения за реформа в системата, както, по думите му, е правил досега с всеки отчетен доклад. "Да се самореформираме можем само в определена степен. Законодателната власт приема промените в законодателството и конституцията. Без диалог реформата не може да се случи", заяви той.

Той призова за "много сериозни промени" в съдебната власт, "иначе критиките ще продължават от доклад до доклад".

По повод критиката, че няма обвинения по случая "Красьо", Велчев заяви, че казусът е труден, а прокуратурата не се е отказала да работи по него. Разследването беше провалено още през юни миналата година, когато член на ВСС обяви публично слуха за лобирането във съдебния съвет и контактите между магистрати и "черничкия" спряха. Главният прокурор обаче не се ангажира със срок, в който случаят може да бъде изчистен.

Той определи доклада на ЕК като справедлив, "както винаги".

Междувременно председателят на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС Анастас Анастасов (ГЕРБ) каза, че в момента се провеждат консултации за назначаването на двама членове на НСС от квотата на парламента. Въпреки че двете места се овакантиха в края на м.г., ГЕРБ не бърза с попълването им.

Анастасов поясни пред БНТ, че ГЕРБ са изнесли още в предизборната си кампания предложение за съкращаване и дори премахване на политическата квота във ВСС и преструктуриране по отношение на прокуратура и съд.

Нели Куцкова: Не е направен анализ защо се бавят дела

Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова от своя страна коментира, че съдебната власт отново е "необходимият грешник".

Това, което съдебната система иска, не са извинения, а изпълнителната власт да не се меси и да не казва какви присъди трябва да се четат преди делото да е приключило, заяви Куцкова пред БНТ.

Тя подчерта, че в доклада не се съдържат оценки, той само коментира фактите. И аз искам да разбера защо няма резултати, каза Куцкова, която посочи, че от проверяваните дела единственото, което много се бави, е делото за братя Маргини, но конкретните проверки не са намерили нищо, в което да бъде упрекнат съдът.

Според Куцкова е крайно време да се направи цялостен анализ за причините за забавяне на делата, по-конкретно на знаковите такива. Тя поясни, че когато е създаден Инспекторатът към ВСС, съдиите са били доволни, защото са се надявали проверките в цялата страна да спомогнат за установяване на основните причини за недостатъците в правораздаването. Но до момента е направен само анализ за причините за връщане на дела в прокуратурата.

Има съдилища, в които хората припадат от умора и други, в които се чудят с какво да се занимават и неравномерната натовареност е един от проблемите в съдебната система, поясни още Куцкова.

Още преди скандала с Красьо Черничкия Съюзът на съдиите е предлагал на ВСС обективни правила, съобразени с европейските изисквания за избиране на административни ръководители в съдебната система. "Но когато един орган е силен, а тогава ВСС беше силен, той се отнася с презрение към такива предложения... Определено, ако е постоянно действащ 25 души са много и определено искаме членовете на ВСС да се избират по едни предварително установени критерии, публично кандидатурите да се заявяват", каза Нели Куцкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България