Съдебната реформа в Украйна ще подмени над 5000 от общо 7000 съдии

Съдебната реформа в Украйна ще подмени над 5000 от общо 7000 съдии

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков очаква пълно обновяване на съдебната система на страната и на по-голямата част от нейния кадрови състав, след като Върховната рада (парламентът) прие поправки в конституцията. Очаква се от съдийския корпус, наброяващ 7 000 души, да бъдат уволнени най-малко 5000 като важна част от усилията за борба с корупцията в съдебната система, предават осведомителните агенции.

"Съдилищата ще се създават наново - без никакви автоматически прехвърляния и преминавания от старите в новите. Ще има изцяло нови състави на конкурсна основа", писа министърът в страницата си във Фейсбук.

Приетите вчера поправки в конституцията в рамките на съдебната реформа предвиждат формиране на тристепенна съдебна система, създаване на Върховен съд, както и учредяване на Висш съдебен съвет (ВСС), който ще има пълномощия да избира, уволнява и премества съдии. Съдиите ще бъдат назначавани на длъжност от президента на Украйна по предложение на ВСС. При това държавният глава ще играе "изключително церемониална роля в този процес", отбелязва Аваков.

Законът предвижда "функционален имунитет" на съдиите вместо "абсолютен", както бе преди поправките в конституцията. Премахва се и петгодишният изпитателен срок за съдиите.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?