Съдебната реформа я започна Радан, но я завърши Местан

Лидерът на ДПС обясни как Христо Иванов и РБ искали да овладеят съдебната власт и като не успели, атакували премиера

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан увери, че партията му не се стреми към участие в правителството при мандата на настоящия парламент и че проблемът на премиера Бойко Борисов не е ДПС, а Реформаторският блок (РБ). Поредната пледоария на Местан се центрира основно срещу съпредседателя на РБ Радан Кънев и министъра на правосъдието в оставка Христо Иванов.

Реформаторският блок губи легитимност пред избирателите си, защото реформи не се случват, каза лидерът на ДПС, който отбеляза, че "съдебната реформа я започна Радан, но я завърши Местан" (в изявлението си той не назова директно името си, но подсказа рима, на която журналистите откликнаха).

По думите му правосъдният министър в оставка Христо Иванов е проявил "върховна некоректност" като е "опубличил непублични разговори" между него и премиера Борисов.

Местан очевидно визира казаното от Христо Иванов преди ден, че Борисов му е заявил още в началото на мандата, че ще се случват само неща, съгласувани с главния прокурор Сотир Цацаров.

Самият Цацаров очевидно също е бил смутен най-вече от това признание, защото в първия си публичен коментар за оставката на Иванов намери за необходимо най-вече да убеждава, че премиерът не бива да бъде подценяван и че той сам взимал решенията си.

Бойко Борисов пък вече трети ден предпочита да не коментира нищо по същество и се държи така, сякаш няма никакви проблеми нито с наблюдаваната от ЕК съдебна реформа, нито с нейния основен двигател Христо Иванов.

В петък Борисов даде знак за посоката, в която ще защитава синхронизираните действия между ГЕРБ и ДПС за бламиране на ключови текстове от конституционните промени. Той отново повтори мантрата за "стабилността", която е важна, за да се усвояват европейските фондове, които всъщност са единственият интерес на Борисов и съзвездието от фирми, които получават най-големите поръчки.

"Всеки, който нарушава стабилността, да си спомни времето, в което 10 милиарда лева беше загубата на държавата (вероятно визира управлението на Пламен Орешарски-бел.ред.). Всеки да си прецени какво да прави", каза премиерът в петък при откриването "София Тех Парк".

Преди ден Борисов благодари на парламента за "стабилността и единството" при гласуването на конституционните промени, довели до кризата с коалиционните му партньори от РБ (или поне с част от тях).

Лидерът на ДПС Лютви Местан косвено подкрепи загрижеността на премиера за "стабилността".

В отговор на репортерски въпрос той допусна, че са възможни предсрочни избори и коментира: "Не им го пожелавам, но може да се случи”.

"Струва ми се, че час по-скоро Реформаторският блок трябва да излезе от това състояние на двойственост - лидерът в опозиция, а партията във властта с един билюк министри”, каза Местан и повтори тезата си за преяждането с власт на РБ, на което ДПС само може да завиди.

В каква коалиция ще управлява Бойко Борисов, е негово право и отговорност. Той е решил да се ангажира с тези воденични камъни, да си ги носи, каза той.

"Имаме право като опозиционна сила да изразим автономното си отношение, че за нас тази формула е неработеща и предполага неуспешно управление. Искам може би за 147-ми път да успокоя Радан и сие, че в рамките на 43 НС нямаме никаква идея да участваме в управлението на страната. Нямаме такива амбиции”, увери Местан.

"Не можем да бъдем универсалното извинение за онова, което тази странна невъзможна коалиция не успява да свърши. Причината няма да е ДПС, а самата управляваща конфигурация”, каза още Лютви Местан.

Той даде различни примери, които показвали, че Христо Иванов и РБ атакуват премиера Борисов.

Според него реакцията на правосъдния министър, който подаде оставка веднага след гласуване на текст, а не след цялостното гласуване на промените, и поведението на Радан Кънев, обявил веднага, че излиза в опозиция, били срещу премиера Бойко Борисов. Тази тяхна реакция предизвикала протести, които пък се обърнали срещу кабинета. Това доказало тезата, че цел на подобни атаки е точно фигурата на премиера.

Според Местан фактът, че оставката е подадена след едно конкретно гласуване, засягащо отделна персона, показвал, че целта на министъра в оставка и на стоящите зад него е не съдебната реформа, а персонална саморазправа "с цел последващо персонално овладяване на съдебната власт". Министърът обяви, че се оттегля поста си с аргумента, че приетото разпределение на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет овластява още повече главния прокурор.

Онези, които имаха за генерална цел да поставят ДПС в изолация, сами се поставиха в изолация, повтори няколко пъти Лютви Местан.

Проява на национален нихилизъм, национална безотговорност и самоцелна политическа деструкция е отричането на конституционните промени, продължи той и сравни Реформаторите с болшевики.

Протестите в момента са естествена проява в едно демократично гражданско общество, но смисълът на представителната демокрация е на принципа на мнозинството, на преобладаващите настроения в обществото да осигурява балансите, посочи Лютви Местан и така стигна до друга своя любима мантра – за "фашизма" на РБ.

"Болшевизмът не е само ляв феномен, изглежда, че той е присъщ и на десните. Той е диктатура на малцинството. Когато една малка част от обществото, когато една малка политическа сила, била тя много широка коалиция, с 20-ина депутати, се опитва радикално и рекетьорски да налага собствените си виждания, пряко конституция и волята на основния субект на властта, ние сме изправени пред един безпрецедентен за българската политика десен болшевизъм, който не решава проблемите, а поражда конфликтите. Не му завиждам на г-н Борисов”, заяви още лидерът на ДПС.

Той отбеляза, че предстои доклад на Еврокомисията и в този контекст не бива да се отрича резултатът от гласуваните промени и огромната крачка, която е направена с разделянето на съдебния съвет на две колегии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?