Съдебната система в Румъния нанесе нови удари на корупцията

Бившият министър на транспорта на Румъния Релу Фенекиу

Съдебната система в Румъния произнесе две решения с огромно значение както за света на бизнеса, така и за този на политиците, пише румънският вестник "Зиарул финанчиар" във връзка с окончателното осъждане на затвор на бивш румънски министър и ареста  на един от най-влиятелните бизнесмени в страната.

Върховният касационен съд на Румъния потвърди вчера присъдата от пет години затвор на бившия министър на транспорта Релу Фенекиу. Фенекиу бе осъден през юли миналата година за злоупотреба със служебно положение в ущърб на обществения интерес, като тогава за първи път в историята на Румъния съдът произнесе присъда затвор за действащ министър. По-късно през деня Фенекиу подаде оставката си.

Вчерашното решение на съда е окончателно, а малко по-късно след произнасянето на присъдата бившият министър се предаде сам в полицейски участък в град Яш и най-вероятно в петък ще бъде отведен от полицейския арест в затвора в града, където ще изтърпи присъдата си.

Апелативният съд в Букурещ вчера пък реши да остави в ареста за 29 дни един от най-влиятелните бизнесмени в сферата на транспорта в Румъния. Груя Стойка, собственик на частната железопътна компания Груп Феровиар Ромън (ДжеФеРе), която направи неуспешен опит да приватизира товарните железници на Румъния и Хърватия, и проявяваше интерес към приватизацията на БДЖ-Товарни превози, бе осъден да остане в предварителен арест за 29 дни заради това, че опитал да манипулира обществена поръчка за железопътен превоз на въглища с прогнозна стойност от над 100 милиона евро в полза на фирмата си.

Вестник "Зиарул финанчиар" припомня, че осъденият вчера на затвор транспортен министър е избрал фирмата на Груя Стойка "Груп Феровиар Ромън" за победител в приватизацията на румънската държавна жп компания за превоз на стоки в средата на миналата година. По-късно приватизацията беше спряна от новия транспортен министър, който наследи на поста осъдения Фенекиу.

Вестник "Ромъния либера" съобщава, че депутатът от управляващата коалиция Георге Коман вчера е бил осъден на една година затвор, след като в края на миналата година бе заловен в момент, когато получаваше подкуп. Коман беше заловен при получаване на подкуп от 3140 леи (около 700 евро)  и бутилка уиски от началник на санитарно-ветеринарна дирекция, за да го запази на този пост. Депутатът се опита да избяга с автомобила си, но полицията го залови. Съдът е решил още да конфискува и получения от народния представител подкуп. Георге Коман е в ареста от 7 януари, припомня изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани