Съдебната власт няма пари да функционира, ВСС кани Дянков на спешна среща

"Съдебната система не е битпазар, ще разговаряме за бюджета, но за догодина", отсече финансовият министър

Съдебната власт няма пари да функционира, ВСС кани Дянков на спешна среща

В бюджета на съдебната власт има недостиг до 16 милиона лева за осигуряване на основни дейности на системата, стана ясно в четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет. Поради това членовете на ВСС се принудиха да поканят на среща финансовия министър Симеон Дянков, за да се реши проблемът, който възникна още с приемането на Закона за държавния бюджет.

“Тук не става дума за комфорта на магистратите и за бонуси, а за българските граждани. Когато не стигат пари за вещи лица и за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), става дума за българските граждани”, коментира по време на обсъждането председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Още на дебатите по Закона за бюджета представителите на магистратурата обясниха на депутатите, че отпусканите им пари за 2013 година няма да стигнат дори за плащане на битовите разходи в системата. От прокуратурата обясниха, че вече са в дълг за 2012 година и нямат пари да плащат на гражданите обезщетенията по ЗОДОВ. Това обаче не беше взето предвид при гласуването на бюджет.

ВСС гласува през декември отпускането на половин заплата коледен бонус за всички магистрати, но Дянков не разреши превoда парите от бюджетния резерв на съдебната власт, натрупан през предходни години.

"Трябва да кажем на цялото общество и магистратите, че нещата са сериозни", обясни членът на ВСС Васил Петров (адвокат, парламентарна квота, ДПС).

 

Предложението за среща със Симеон Дянков назря, след като председателят на бюджетна комисия в съвета Михаил Кожарев (квота на прокуратурата във ВСС) обясни, че няма никакъв смисъл ВСС да иска с писмо пари от финансовото министерство

 

"В момента, в който подготвим и изпратим писмени искания, получаваме ей такъв отговор от МФ: те ще ни залеят с една чудовищна финансова-счетоводна информация, от която става ясно, че нищо не е ясно. Искаме среща на живо. Ние сме орган със самостоятелен бюджет и думата трябва да ни бъде чута. Ако ни кажат, че ние не сме реформирана система, аз ще им кажа, дайте ни параметър на реформата", каза Кожарев.

 

Той за пореден път коментира, че ВСС не може да прави реформа, без да има пари дори за задължителните дейности.

 

По предложение на Лазар Груев неговите колеги приеха, че наред със срещата с Дянков, ВСС трябва да подготви проект за промени в закона за бюджета, който да бъде представен на президента и Народното събрание.

 

"Ние трябва и да алармираме Народното събрание и президента, (няма смисъл) да слушаме преценките на министър Дянков (колко е) реформирана и нереформирана (съдебната система)... Ние също имаме оценки за останалите власти, но за съжаление не ги казваме...", каза Груев.

 

Не закъсня и отговора на министъра на финансите. В Бургас пред журналисти министър Дянков заяви, че "ВСС не е пред фалит" и че "съдебната система не е битпазар".

 

"Да си направят сметките и тогава може да разговаряме", коментира още министърът и добави, че разговори може да има чак за бюджета за 2014 година, защото този за сегашната година е направен и няма да бъде бутан.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?