Съдебната власт опря до съвета на коалицията

Съветът на тройната коалицията ще се занимае с проектозакона за съдебната власт, чието гласуване бе отложено на правителственото заседание в четвъртък.

"Законът беше готов още миналата есен и чакахме четвъртата поправка в конституцията, за да го внесем в Народно събрание. Аз мисля, че заради един инспекторат не е необходимо ново съгласуване", заяви министърът на правосъдието Георги Петканов.

Въпреки коментара на министъра, че проблемът е около статута на новия Инспекторат на съдебната власт, това  е малко вероятно, тъй като функциите, правомощията и състава на новия орган бяха определени с конституционните поправки, одобрени от мнозинството. По - вероятно е възелът да се е заплел около висящия проблем със създаването на постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС). Преди два месеца представители на БСП и на други политически сили подкрепиха становището на висши магистрати, че ВСС трябва да се утвърди като административен орган, който работи всеки ден, а не както е в момента един път седмично. Съгласно внесените тогава текстове членовете на т.нар. правителство на съдебната власт няма да имат право да съвместяват този пост с друг в рамките на съдебната система.

В последния доклад на ЕК от октомври се казва, че българският ВСС е твърде слаб и не може да гарантира своята независимост от законодателната и изпълнителната власт.

В проекта на правосъдното министерство обаче ВСС не е разписан като постоянно действащ орган, макар това да бе една от препоръките на Брюксел.

Освен това министър Петканов обеща пред Еврокомисията новият съдебен закон да бъде приет до края на март. Това явно няма да стане.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?