Съдебната власт ще бори кризата с увеличение на такси

Правосъдното министерство има намерение да увеличи съдебните такси, но на този етап няма ясни планове за конкретна индексация на достъпа до правосъдие. След заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък шефът на бюджетната комисия в институцията Иван Колев даде защити идеята като заяви, че няма логика оспорването на данъчно задължение за стотици хиляди левове да струва по 50 лв. ма фирмите.

Той даде пример и с таксите за завеждане на наказателно дело от частен характер, при което таксата е 12 лева. "Едно дело за това, че съседът ти те е напсувал, струва поне 100 лв. на държавата", заяви той.

Идеята на увеличението на съдебните такси е гражданите да поемат тежестта от кризата в бюджета на съдебната власт, стана ясно от думите на Иван Колев.

Той обясни, че в момента съдебната системата няма пари да изплаща брутните заплати, които се полагат на пенсиониращите се магистрати. Общият дълг е в размер на около 1 милион лева. Сумата, която получава при пенсиониране магистрат, достигнал върховна инстанция, надвишава 70 000 лева.

Шефът на бюджетната комисия обясни още, че много съдилища и прокуратури вече нямат пари, за да плащат на вещите лица за експертизите за делата, както и възнаграждения за съдебните заседатели.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?