Съдебната власт ще се почерпи с коледни бонуси, въпреки недостига на пари

Съдебната власт ще се почерпи с коледни бонуси, въпреки недостига на пари

Въпреки хроничния недостиг на средства и оплакванията от предвидения ѝ за догодина бюджет, съдебната власт ще се почерпи за Коледа с бонуси. Те ще са в размер на 13.7% от заплатата на всеки магистрат и съдебен служител, което ще струва между 2 и 3 млн. лв. от бюджета на съдебната власт, извадени от незнайни засега икономии.

На практика всеки съдия ще вземе около 200 лв. бонус, а всеки съдебен служител - около 100 лв.

Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решението в четвъртък, без да обявява предварително намерението си и въпреки че всички членове на кадровия орган са наясно с обществените настроения към съдебната система.

Точката беше вкарана в дневния ред на заседанието като допълнителна и замаскирана зад абревиатурата "ПОИСДТВО", което накратко ще рече "Правила за изплащане на трудовите възнаграждения в системата".

Предложението мина тихо и без дебат.

Преди по-малко от месец представители на съдебната власт буквално ореваха парламента, че бюджетът ѝ за 2014 г. е крайно недостатъчен.

Тогава ВСС предупреди, че предвиденият от изпълнителната власт финансов план за 2014 г. ще остави системата с дефицит от 26 млн. лв., който няма как да бъдат компенсиран, защото резервите са вече изчерпани.

Дефицитът в магистратския бюджет означава, че ако правителството не се смили и не даде още пари, конкурсите и кадровото израстване ще бъдат блокирани.

Преди две седмици премиерът Пламен Орешарски увери ВСС, че е възможно правителството да компенсира недостига, но не даде ясни гаранции.

В тази ситуация кадровият орган на съдебната власт реши да похарчи някой и друг милион за коледни надбавки.

Миналия декември бюджетът на съдебната власт бе на същия хал и членовете на съвета предпочетоха да прехвърлят всички икономии за тази година, за да се покрият очакваните дефицити.

Това пък предизвика масовото недоволство сред магистратите, свикнали всяка Коледа да получават по една 13-та заплата. ВСС се оказа между чука и наковалнята - да прави икономии и да гаси дефицити и да удовлетвори исканията на магистратите.

В края на 2010 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков се опита принудително да прекрати практиката на съдебната власт да си раздава бонуси като едновременно се оплаква, че не ѝ стигат парите. Той блокира сметките на системата и си навлече общия гняв на магистратската общност. ВСС обаче пак излезе победител - традиционните бонуси бяха раздадени в началото на следващата година.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?