Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдебната власт стана прекалено самостоятелна и независима

0 коментара

Г-н Червеняков, какво реши днес Съветът по законодателство, ред и правосъдие към Висшия съвет на БСП по отношение на съдебната реформа?

Първото нещо, което трябва да бъде направено, са промени в действащото законодателство, които да доведат до едно обслужване на гражданите и на стопанските субекти в страната. Положението в съдебната система е изключително тревожно. Дела се точат над 10 години, отговорност се търси за много продължителен период от време, или въобще не се търси. Както сполучливо беше отбелязано от един от участниците, съдебната власт се е превърнала в нещо като църквата - да съществува отделно и независимо от държавата. В тази насока БСП ще предложи законодателни промени, свързани с подобряване на обслужване на гражданите - чрез една по-голяма бързина и ефективност на производството, чрез търсене на алтернативни способи за разрешаване на спорове, чрез едно по-висока отговорност на органите на съдебната власт.

В кои закони ще са предложенията на БСП?

В процесуалните. Но е очевидно е, че има и необходимост от промяна в закона за съдебната власт. Много неща, които касаят и структурата, и функциите на съдебната система, в момента се отклоняват от конституционните разпоредби.

Начинът, по който е изградена българската прокуратура например съгласно закона за съдебната власт, значително се отличава от онова, което е записано в член 126 от конституцията. Там пише, че главният прокурор осъществява единствено методическо ръководство и надзор над дейността на нисшестоящите прокурори. В разрез с това, в закона за съдебната власт прокуратурата е изградена като единна и централизирана структура.

Наред с това ВСС, който е замислен единствено като кадрови орган, през годините се утвърди като някаква шапка на съдебната система, като върховен административен орган, в това число като правораздавателен орган в някои случаи, когато обсъжда правилността или неправилността на определени актове на органите на съдебната власт.

Всичко това може да бъде коригирано или чрез допълнителни тълкувания на Конституционния съд, или чрез промени в действащото законодателство. Става въпрос преди всичко за закона за съдебната власт и процесуалните закони.

Да разбирам ли, че в БСП смятате, че съдебната реформа може да продължи и без промяна в Конституцията?

Това е вторият пункт в нашите обсъждания. Очевидно е, че в рамките на това Народно събрание могат да бъдат направени и минимални корекции в действащата конституция. Тези промени касаят преди всичко широко дискутираните въпроси за имунитета, несменяемостта и мандатността на магистратите. Според нас, до решението на КС за тълкуването на формата на държавно устройство и формата на държавно управление, трябва да се въздържаме от предварителни становища. Но при всички положения считаме, че идеята за свикване на Велико Народно събрание е най-малкото преждевременна.

Означава ли, че БСП е съгласна в рамките на това Народно събрание да се създаде мнозинство, което да промени част от конституцията?

Очевидно е, че след решението на КС от 16 декември м.г., ние сме изправени пред ситуация, в която голяма част от възможностите за промяна на закона за съдебната власт в рамките на сега действащата конституция са изчерпани. В тази насока ще се наложат и макар и минимални корекции в действащия основен закон от това Народно събрание.

Но без да се постигне един консенсусен подход към тази промяна, който да се стреми да укрепи конструктивното начало в извършването на съдебната реформа, за която ние настояваме от 1996 г., едва ли ще бъдат възможни такива промени. Ние обаче считаме, че това е възможно да бъде реализирано в края на тази или в началото на следващата година.

Но пак ще повторя, че проблемите на функционирането на съдебната система не се обуславят само от проблемите в Конституцията. През годините тя се утвърди като нещо прекалено самостоятелно и независимо от онова, за което се беше ангажирала българската държава. Голяма част от натрупаните проблеми касаят или неправилни решения по отношения на ръководството на съдебната система, или неправилни действия на самия ВСС.

Кога днешните решения на съвета ще получат политически мандат, ще станат решения на БСП?

Председателят на партията, който участва в днешното заседание, предложи следващата седмица, въз основа на дискусията, да бъде изготвена позиция и предложение за законодателни промени.

Тоест, БСП да излезе с тези предложения в парламента?

Тоест, този материал да бъде гледан в Изпълнителното бюро, което е политическият орган за вземане на тези решения.

Доскоро позицията на БСП беше, че избирателите не са дали мандат на този парламент да променя конституцията. Защо я променихте?

Явно внимателно не сте чели онази позиция на БСП, която беше приета от Изпълнителното бюро и след това на пленум на Видшия съвет през декември м.г. Тогава бяха обособени четири групи предложения и беше изразено становището на БСП по всяка една група. На първо място бяха поставени предложенията, които принципно могат да бъдат подкрепени от БСП и левицата в страната.

А и сега вече сме в една доста по-различна ситуация. Вече имаме едно решение на КС, което до голяма степен дава отговор на въпроса какво е възможно да стане като промяна в закона за съдебната власт при сега действащата конституция.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.