Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдебната, здравната и социалната реформи са приоритети за парламента до лятото

Местан: С Патриотичния фронт в управлението са невъзможни реформи, а се задават избори

0 коментара
Сн. БГНЕС

Приоритети на ГЕРБ през новата пленарна парламентарна сесия ще бъдат приемането на одобрената от правителството актуализирана стратегия за реформа на съдебната система, както и промени, свързани със секторите "Сигурност", образованието, здравеопазването и социалната политика. Това обяви при откриването на първото за тази година заседание на Народното събрание председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда.

Той призова всички депутати към конструктивно поведение, за да се намерят най-добрите решения на съществуващите проблеми. Цветанов обяви, че ГЕРБ е за референдум за промени в изборното законодателство заедно с местните избори през есента.

Цветанов направи ретроспекция на изминалата 2014 г. като акцентира върху продължителната политическа турбулентност, финансовата безтегловност, международната изолация, заедно с бедствията и скандалите. Цветанов припомни и "мащабните граждански протести срещу кабинета "Орешарски" и сринатото доверие на хората в българските институции". След предсрочния парламентарен вот ГЕРБ бе изправен пред тежкия избор между политическото си бъдеще и спасението на държавата, заяви в словото си председателят Цветанов. По думите му решението на Бойко Борисов да оглави за втори път правителство е "исторически пример" за отговорност.

"Два месеца, след като новият кабинет е на власт, бе върнато доверието към България, в резултат на което Европейската комисия изплати на страната ни около 1 млрд лв. и одобри оперативните програми на страната за следващия програмен период 2014-2020 г. в размер на над 6 млрд.лв", отчете Цветан Цветанов.

Той заяви, че стабилно управление в България е възможно и без участието на ДПС.

Радан Кънев: Реформите не търпят отлагане

Реформаторите също обявиха за топ приоритет през новата сесия приемането на реформи, в съдебната система, здравеопазването и образованието.

"Веднага трябва да приемем реформата в системата на правосъдието, веднага да се формира мнозинство за конституционни промени. Това, което се случи в БНБ след фалита на КТБ, е показателно какво става, когато не се предприемат персоналните промени. Затънахме в едно блато, което рязко снижава доверието на гражданите в надзорните функции на държавата. Реформите в енергетиката, образованието и здравеопазването отдавна не търпят отлагане", заяви Радан Кънев от името на парламентарната група на Реформаторския блок.

"Отлагането на промените и затъването на сферите в дълбока корупция се отразиха тежко на всяко българско семейство. Стратегията за реформа в здравеопазването, законодателните промени, свързани с осигуряването, с лекарствата, трябва да бъдат приоритети, наред със стратегията за развитието на предучилищното и училищното образование, на висшето образование", посочи Кънев.

Той каза още, че трябва да се изпълни ангажиментът за бъдещето и да се приеме с максимално съгласие еволюцията на пенсионния модел. "Изолираните решения на парче през годините само засилват рисковете. Трябва да се обърнем към пенсиите на днес работещите хора. Да мислим за демографската картина и да стигнем до общо решение, което да не бъде преобърнато, когато днешните управляващи станат опозиция. Трябва да гарантираме здравето и образованието на намалялото българското население и да решим за пенсиите. Нито една реформа няма реално и да се приложи, ако се налага в общественото съзнание като политиката или реформата на Москов, Горанов или Калфин”, допълни Кънев.

"Мнозина от нас са изкушени да мислят само за следващите избори, а те са много скоро. Ако днес мислим само за местните избори, а след това само за президентските, рискуваме парламентарните да се наместят някъде по средата. Нашите приоритети през пролетната сесия на Народното събрание нямат и не бива да имат нищо общо с местните избори през есента. Нашите приоритети имат по-дългосрочен характер, добави Кънев. Той каза, че трябва да се положат усилия, които да върнат България на реформаторските релси", посочи той.

БСП: Кабинетът още няма управленска програма

От БСП обвиниха управляващите, че все още нямат ясна програма за управление на България. "Щатни политически проповедници продължават да ни ръсят с мантрата, че все някога ще достигнем до благополучие. Политици и медии отново зоват за реформи, които се представят като фатален ритуал, който трябва да отрече всяко разумно действие. Но тези пазители на истината нямат интерес да признаят, че светът и Европа са навлезли в нов свят”, заяви Янаки Стоилов в декларация от името на левицата.

Според него, за да запазим свободата не само на словото, трябва да се противопоставим на социалните разделения, да не премълчаваме трагедията на стотици хиляди в Европа и по света.

"Това може да се постигне с радикална промяна. Още през декември правителството трябваше да представи управленска програма, такава няма и до днес. Кабинетът е по-отзивчив към кръговете, които му помогнаха да дойде на власт. В тази ситуация на политическо недоверие пазачът на фара няма как да се отдаде на собствените си неволи. Затова БСП е призвана да защити хората на труда и всички, които искат да помогнат на българската нация да излезе от блатото на прехода. Отстояваме нашата програма, насочена към заетост, достойни доходи, достъпни здравеопазване и образование”, заяви Янаки Стоилов.

"Под натиска на синдикатите и на социалистическата опозиция в НС за тази година беше спряно покачването на възрастта за пенсиониране. Правителството на ГЕРБ спря 14 социални плащания в полза на майките и децата. Държим държавата да финансира държавните и общинските училища, да се увеличи социалната роля на училището. Продължаваме усилията за ограничаване на монополите чрез промени в закона за конкуренцията", каза Стоилов.

"БСП лява България" предлага да се създаде парламентарна анкетна комисия за състоянието на пенсионните фондове.

"Хвалите се, че бяха изплатени почти 4 млрд. лева за една банка, а правителството се оправдава, че не може да осигури 40 млн. за един от символите на модерна България - железниците", коментира Стоилов.

Местан: С Патриотичния фронт в управлението са невъзможни реформи, а се задават избори

Лидерът на ДПС Лютви Местан постави акцент в словото си на терористичните актове в Париж от миналата седмица и заяви, че за първи път след 11 септември над човечеството надвисва един невъзможен избор. "Става дума от една страна за демокрацията, мултикултуралното съжителство и ксенофобията и националпопулистки политики от друга страна", уточни той. Местан обвърза глобалната картина с политическата обстановка в страната и преповтори тезата си, че очаква предсрочни избори, ако Патриотичният фронт остане в управлението.

"Ние осъждаме всякакви видове прояви на тероризъм, каза лидерът на ДПС и подчерта, че в момента светът все повече се превръща в заложник на тероризъм и националпопулизъм. Главен въпрос е дали имаме собствен, национален капитал, с който да се противопоставим срещу новите предизвикателства, попита риторично Местан. Като български политик бях горд да видя министър-председателя Бойко Борисов на републиканския марш в Париж", коментира Местан.

"Проблемът е в това, че видяхме, че лидери на нациопопулистките формация като например Мари Льо Пен, която не бе на марша, защото мястото ѝ не бе там. Как да си обясним факта, че Франция има своя републикански марш, в който няма място националпопулистите, а българските привърженици на Льо Пен имат своя Луков марш в България", каза Местан. Той изрази недоумение как е възможна антиромската реторика на реформатори и популисти и в същото време оприличаването на една национална либерална партия като ДПС с братята Куаши.

"Още в края на миналата година ние изразихме становище, че ако Патриотичният фронт продължи да е част от управлението, най-добрият вариант са нови предсрочни избори. Той уточни, че това не е емоционална или идеологическа теза, не е скрита амбиция за власт или форма на ревност, а анализ на обстоятелството, че толкова ярки несъвместимости между партньорите от мнозинството обричат страната на още по-високо ниво на популизъм.

"В такава атмосфера не са възможни реформи нито в здравеопазването, нито в силовите структури или съдебната система", посочи Местан.

Патриотите: Популизъм е да да се представяш за либерал и да държиш избирателите си в мизерия

Последва реакция от страна на Патриотичния фронт, като от името на групата лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че "няма по-националистическа и популистка партия от ДПС, при това грозно флиртуваща с ислямската религия".

"Няма по-голям популизъм от това да се представяш за либерал и евроатлантик, когато държиш стотици хиляди избиратели във феодализма и мизерията", коментира Каракачанов.

"Патриотичният фронт очаква още тази седмица програмата за управление да бъде представена и очакваме пълното отстраняване на ДПС от властта", каза още Каракачанов.

Приоритетите за новата сесия според патриотите са ревизия в енергетиката, овладяването на миграционния натиск към България чрез дострояването на оградата по границата, противодействие на битовата престъпност.

От фронта ще предложат промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, която да облекчи работещите родители не с 20 лева годишно, а с 20 лева месечно.

От АБВ отправиха критики по отношение на процеса на взимане на решения в управляващата коалиция. "Не мога да не отбележа, че по време на съвместната ни дейност се проявиха и някои не добри примери за вземане на решения, които влизат в противоречия с новия подход – първо, приемането на Закона за данъка върху физическите лица и отмяна на необлагаемия минимум", заяви съпредседателя на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов. Като втори пример той даде промените в пенсионното законодателство. Според него проблемът обаче не е в същността на промените, а от начина, по който са били приети.

"Научихме за предстоящите промени в последния момент, когато въпроса беше предрешен”, поясни Борисов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък използва предстоящото посещение на американския държавен секретар Джон Кери, за да предупреди управляващите да не се вслушват в посланията му. "Не бъдете васали на Джон Кери. Той идва, за да вкара България в беди и проблеми”, заяви Сидеров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.