Съдебни експерти: Лех Валенса е бил сътрудник на комунистическата тайна полиция

Лех Валенса
Историческият лидер на полския синдикат "Солидарност" Лех Валенса е бил сътрудник на политическата полиция на комунистическия режим в страната в началото на 70-те години на миналия век, заявиха представители на полския Институт на националната памет, позовавайки се на графологически експертизи, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
 
Такива обвинения са били отправяни към 73-годишния бивш президент на Полша и в миналото. Той винаги ги е отричал, като е твърдял, че документите с неговия почерк а подправени, което и наложи графологическите експертизи.
 
Агент "Болек", за когото се смята, че е бил Валенса, е писал доноси за свои колеги противници на режима и е подписал фактури за получени пари. Автентичността на тези документи, както и на декларацията за сътрудничество с политическата полиция от 21 декември 1970 г., подписана с името на Валенса и името "Болек", е доказана от експерти от Краковския институт по съдебни експертизи, които са сравнили почерка с този на множество ръкописни документи на бившия полски президент от официалните архиви. 
 
Историческият лидер на "Солидарност" е отказал да предостави на експертите образци от почерка си, отбелязва АФП.
 
Лех Валенса бе първият свободно избран президент на Полша след падането на комунизма. 
 
Темата за агент "Болек" беше повдигната преди 17 години възоснова на документи от полската ДС.
 
Тези документи бяха предадени на специален съд за проучване на миналото на лицата, заемащи или кандидатстващи за високи държавни постове.
 
Тогава Валенса, който смяташе да се кандидатира отново за президент на изборите през ноември 2000 г., заяви, че никога не е сътрудничил на комунистическата държавна сигурност, и нарече подхвърлените документи активно мероприятие на бивши ченгета, целящо да го злепостави.
 
Пред съда той заяви, че за първи път вижда декларацията от 29 декември 1970, с която се задължавал да стане секретен сътрудник с псевдоним "Болек".
 
В крайна сметка съдът постанови, че документите, подхвърлени през 2000 г., не доказват, бе Болек е Валенса.
 
Тогава Адам Михник каза пред съда: Защо трябва да вярваме единствено на данните на комунистическите служби?!
Споделяне

Още по темата

Още от Свят