Съдебни изпълнители: Ако ви звънят по телефона за дългове и запори, не сме ние

Съдебни изпълнители: Ако ви звънят по телефона за дългове и запори, не сме ние

Ако някой е получил заплаха за запор на заплата, сметки, възбрана или опис на имущество по телефона, това означава, че някой неправомерно се представя за частен съдебен изпълнител (ЧСИ). Това се казва в специална позиция на Камарата на ЧСИ по повод зачестилите случаи, в които служители на колекторски фирми звънят по телефоните на хората със заплахи да си платят дълговете, представяйки се за частни съдебни изпълнители.

"Сигнали за "мними" ЧСИ в камарата получаваме още от 2011 г. От тогава ние периодично разпространяваме информация и съвети какво трябва да правят гражданите, когато някой се представя за частен съдебен изпълнител. Важно е да се знае, че съгласно закона ЧСИ използват писмена форма на комуникация, като първо връчват съдебните книжа по образуваното изпълнително дело. Известни са и случаи, в които събирачи на дългове използват писма, наподобяващи тези на съдебните изпълнители, за да изплашат гражданите, но с елементарна проверка това лесно се установява", информират от камарата.

Съдебните изпълнители напомнят, че в момента в страната няма регламент за дейността на колекторските фирми. Това означава, че няма и орган, който да упражнява контрол върху дейността им и да санкционира нарушителите. Камарата на ЧСИ подтиква пострадалите граждани да се обръщат за разяснения и съдействия към нея.

"Представители на фирми за събиране на вземания продължават да се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и да оказват психически тормоз над гражданите. С действията си колекторите нарушават правата им, но и злепоставят ЧСИ, които работят по ясно регламентирани в закона процедури", се казва в позицията.

По отношение на контрола върху ЧСИ камарата информира, че за последната година и половина са наложени 73 наказания за нарушения на частни съдебни изпълнители. В това число са наложени 57 глоби, 3 предупреждения за лишаване от права и 9 лишавания от правоспособност за тежки нарушения.

В страната работят 202-ма частни съдебни изпълнители, които са назначени след конкурс със заповед на министъра на правосъдието. Камарата припомня на гражданите, че при телефонни заплахи, всеки би могъл да провери дали такъв ЧСИ изобщо съществува или става дума за злоупотреба с името на професията. Това може да се направи през електронния регистър.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?