Съдебните шефове ще се избират тайно

Съдебните шефове ще се избират тайно
Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да избира с тайно гласуване административните ръководители и техните заместници в съдебната система. Тази година предстои избор на около 200 съдебни шефове и Европейската комисия предупреди, че ще следи внимателно този процес.

Министърът на правосъдието Меглена Тачева, която преди две седмици поде дебат в полза на явно гласуване, в сряда изненадващо застъпи обратното мнение, като обяви, че вотът трябва да е таен. Тя поясни, че е направила консултации по темата и такова било становището и на бившия председател на Конституционния съд Неделчо Беронов.

За явно гласуване настояваха "тримата големи" в съдебната власт – главният прокурор и шефовете на двете върховни съдилища. Макар че Борис Велчев, Константин Пенчев и Лазар Груев не са се изказвали в прав текст, от думите им стана стана ясно, че искат явен вот, за да не може да има избор по политически квоти.

Другият спорен въпрос беше дали административен ръководител, изкарал два мандата, ще може да бъде избиран отново за шеф на същото ниво, но в друг съдебен район. Висшите магистрати дадоха положителен отговор, с което се отваря възможност за лица като апелативния прокурор на Пловдив Росен Димов, чийто втори мандат изтича, да бъде избран на същия пост, но в друг район.

Изборът на нови ръководители в съдебната власт започва с шефовете на апелативните прокуратури във Варна, Пловдив, Велико Търново и Бургас.

Изтича и мандатът на зам.-главния прокурор Христо Манчев, който бе дясна ръка на предишния обвинител №1 Никола Филчев. Няма законова пречка той да бъде избран отново на същия пост.

Споделяне

Още от България