Съдебните шефове взимат системата на ръчно управление

Съдебните шефове взимат системата на ръчно управление

Шефовете на съдилищата получиха право да забраняват откритите съдебни заседания, да отсрочват дела или да позволят провеждането на неотложни заседания. Извънредните правомощия им бяха дадени от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие промени в правилата за работа на системата по време на пандемията. През миналата седмица ВСС поиска управляващите да обявят съдебна ваканция до края на годината, но ГЕРБ се отказа от тази идея заради съпротивата на адвокатурата.

Шефовете на съдилищата могат да предприемат извънредни мерки при наличие на обективни данни за разпространението на вируса.

Преди седмица парламентът прие промени в Закона за извънредното положение, които възложиха на шефовете в съдебната система да "предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на участниците в производствата и делата, както и на съдиите, прокурорите, следователите и служителите в съответната администрация".

Със същите промени в закона бе посочено, че делата могат да бъдат отсрочвани за най-много две седмици. ВСС трябва да се съобрази с това при изготвянето на правилата си.

По закон неотложните дела са гледането на мерките за неотклонение при задържане под стража; делата за издръжка и родителските права, незаконно уволнение; искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител; дела по несъстоятелност; за осиновяване на дете; по Закона за защита от домашното насилие; дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец; други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата, или на министъра на правосъдието, изброява lex.bg.

Към понеделник около 7% от съдиите са регистрирани като заразени с коронавирусната инфекция или са контактни на заразени. Броят на заразените съдии е 84, а контактните са 71. Най-много заразени магистрати има в Административен съд София-град – седем души.

Споделяне

Още по темата

Още от България