Съдебните такси за регистрация атакувани пред ВАС

Съдебните такси за регистрация атакувани пред ВАС

Таксите, които събират съдилищата за регистрация на юридически лица, са незаконни, защото стойността им многократно надвишава разходите на администрацията. Това заявиха в сряда от неправителствената организация  Гражданска инициатива “Справедливост” (ГИС).

От ГИС съобщиха, че са внесли жалба до Върховния административен съд (ВАС), с която искат отмяна на тарифите на Агенцията по вписванията. По информация на адвокат Иван Груйкин, който е член на сдружението, таксите варират от 25 лв. за юридически лица, които смятат да извършват дейност в областта на вероизповеданието, през 460 лева за регистрация на АД, до 1700 за дружество, което ще работи в банковия сектор.

“Te са абсолютно незаконни. Принципът, заложен в Закона за държавните такси, е парите, които се събират, да не надвишават разходите, направени от администрацията за съответната услуга”, добави адвокатът.

ВАС има практика по подобни казуси в последните три години. Първо през 2004 година съдът отмени като незаконосъобразно приетото тогава увеличение на държавните такси. Мотивите бяха, че те надхвърлят стойността на разходите и са приети от Народното събрание без икономическа обосновка.

През 2007 година ВАС отмени увеличените 20 пъти по инициатива на кмета на София Бойко Борисов такси за строителни разрешителни. По подобни причини беше отменена и Наредбата за поставяне на преместваеми съоръжения на територията на София.

Юристите от ГИС посочиха като аргумент още, че по-високите цени ограничават възможността на гражданите да ползват услугите на съдебната администрация. Подобно ограничение противоречи на конституцията. Същият текст от основния закон послужи на омбудсмана да атакува ДДС върху услугите на адвокати и частни съдебни изпълнители пред Конституционния съд.

Във вторник от гражданското сдружение съобщиха, че са сезирали обществения защитник за извършването на вписвания в регистрите от търговското дружество "Информационно обслужване"АД.

Според адвокат Груйкин в случая става дума за недопустимо делегиране на суверенитета на съдебната власт на частен стопански субект, който също събира неправомерно високи такси.

Преди два месеца в парламента избухна огромен скандал по повод блокирането на старта на Търговския регистър. Без изграждането на тази система Агенция по вписванията реално няма възможност да регистрира на електронен носител данните на фирмите. Тогава предложението за отлагане на старта на регистъра от 1 юли за 1 януари 2008 г. бе внесено от НДСВ. От опозицията заявиха, че жълтите лобират за редица адвокатски бюра, които са на “хранилка” към сегашната система за търговски вписвания.  

Споделяне

Още от България