Съдебните заседатели заплашват да "млъкнат", ако не им се решат проблемите

Заплащането е ниско, няма изисквания към новоизбраните заседатели

Съдебните заседатели заплашват да "млъкнат", ако не им се решат проблемите

Организацията на съдебните заседатели предупреди в сряда, че ако властите продължават да не обръщат внимание на проблемите им, те ще започнат "мълчаливи" протести преди всяко съдебно заседание. Те са недоволни от ниското заплащане и липсата на изисквания към новоизбраните съдебни заседатели.


Организацията е "възмутена" от "арогантното безразличие" на Висшия съдебен съвет, на който са изпращани множество писма, но кадровият орган на съдебната власт дори не им е отговорил. Писмата са препращани към Министерството на правосъдието.

Ако държавата продължава да не обръща внимание на неуредиците около заседателите, те обясниха, че първо ще информират за проблема еврокомисаря по въпросите на правосъдието Вивиан Рединг за отношението на българската държава. След това ще започнат да провеждат десетминутен мълчалив протест преди началото на всяко съдебно заседание.

Ако тези форми на недоволство не помогнат, от организацията заплашиха последователно да преминат към отказ от поемане на нови дела, а като последна мярка изцяло да откажат да участват в съдебни заседания.

Не е ясно как мълчаливият протест ще помогне, при положение че съдебните заседатели по принцип мълчат в съдебната зала, защото заседанието се ръководи от съдията.

Съдебните заседатели участват само в първоинстанционните дела и имат равно право на глас със съдията. Те се избират първо от общинските съвети, а после се изпращат до съответния местен съд, който трябва да ги одобри окончателно.

Съветът на съдебните заседатели не е доволен, че няма наредба, която ясно да регламентира дейността им. Сега действащите правила уреждат единствено как се избират, как си правят отвод и колко да получават. Друго основно изискване е да ходят в съда с "прилични" дрехи.

Според председателя на Съвета на съдебните заседатели Емилия Николова трябва да се въведе задължително обучение за хората, които са избрани да заемат тази позиция. Тя посочи, че през последния мандат в Софийския градски съд от 250 съдебни заседатели новоизбрани са били 200. По думите ѝ около 90 процента от тези хора никога не са влизали в
съд, което създава проблеми.

Друг сериозен недостатък в система за работа е, че с цел спестяване на време поради натовареността на съдилищата, не се четат нито целите обвинителните актове, нито техните резюмета. Така се стига до ситуация, в която и протоколите от съдебните заседания не се предоставят на съдебните заседатели и те вземат своите решения, без да знаят какво точно правят.

Не на последно място бе засегната и темата със заплащането им. Те получават между 5.35 лв. до 6.64 лв. на час в София в зависимост от съда, в който работят. Плаща се само за часовете на самото заседание, но често на тях им се налага да чакат по няколко часа до освобождаването на зала, в която да се състои делото, което не влиза в цената.

Споделяне

Още от България