Съдебният инспекторат иска прокуратурата да помага при проверките на магистрати

Теодора Точкова

Съдебният инспекторат поиска промени в закона, които да позволят ангажирането на прокуратурата при проверките на магистратите за дисциплинарни нарушения. Идеята е проверките да се превърнат в своеобразни разследвания, ако бъде сезиран главния прокурор.

 

Сега съдебният инспекторат има само контролна и установителна функция, а не разследваща.

 

"Удачно е разследващите органи, след възлагане от главния прокурор, да събират и предоставят на инспектората доказателства", посочва главният съдебен инспектор Теодора Точкова.

 

Тя прилага и аргументи от практиката на съдебния инспектора. През последната година институцията е извършила 87 проверки по постъпили данни за нарушения от съдии, прокурори и следователи. По едва четири от тях инспекторите са стигнали до извод, че е извършено дисциплинарно нарушение. При два от случаите става дума за накърнен престиж на съдебната власт, а при другите два – е нарушена независимостта на прокурор.

 

Според Точкова малкият брой засечени нарушения се дължи преди всичко на факта, че инспекторатът няма възможност да събира достатъчно доказателства. Тя дава пример, че ако нарушение от магистрат е заснето при видеонаблюдение, съдебният инспекторат не разполага с процедура, по която да се сдобие с видеозаписа.

 

Инспекторатът няма право да изисква свидетелски показания и документи, а само да изпраща покани до лицата да дадат сведения.

Споделяне

Още от България