Съдебният инспекторат не иска да се занимава с жалбите за бавно правосъдие

ВСС протестира срещу лишаването си от кадрови бонус

Съдебният инспекторат не иска да се занимава с жалбите за бавно правосъдие

Шефът на съдебния инспекторат Ана Караиванова се противопостави на предложението ръководената от нея институция да се занимава с процедурите по обезщетяване на жертвите на бавното правораздаване, стана ясно в четвъртък по време на заседание на Висшия съдебен съвет. Правосъдният министър Диана Ковачева заяви, че се е изненадала от реакцията на главния инспектор, защото Караиванова е участвала в обсъждането на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), но е изразила официалната си позиция едва след представянето на законопроекта в понеделник.

По време на дискусията по темата във ВСС Караиванова заяви, че първите четири години от създаването на инспектората са били особено тежки заради множеството проверки и новото задължение би затруднило допълнително работата му. Институцията е съставена от един главен и десет редови инспектори, които трябва да проверяват работата на над 3500 магистрати.

Проектът за промени в ЗСВ създава революционна процедура за изплащане на обезщетения без да се минава през съда. Новият ред ще позволи на гражданите да изпращат жалби до инспектората, а институцията ще преценява чия е вината за забавянето на делото. След това органът ще предлага на жалбоподателя споразумение за изплащане на обезщетение до 10 000 лева. Идеята е да се намалят делата за бавно правосъдие срещу България пред Европейския съд в Страсбург. В момента те са над 600, а държавата е заплашена да плати над 5 милиона евро само по тях.

Членовете на ВСС не протестираха срещу натоварването на инспектората с нови задължения, но за сметка на това надигнаха вой срещу "дискриминационното" предложение да бъдат лишени от кариерен бонус след края на мандата си. Въвеждането на кадровите "бонуси" бяха лансирани основно от главния съдебен инспектор и от члена на ВСС Георги Шопов. Те настояваха още през февруари да се създаде процедура за трудоустрояване на бившите инспектори и членове на съвета. Идеята е след приключването на мандата им, членовете на тези два органа да се върнат в съдебната система автоматично на по-високи позиции без да се явяват на конкурс.

Правосъдното министерство се вслуша в предложението им и го вкара в законопроекта, но изключи от правилото сегашните състави на ВСС и инспектората. Очаквано това доведе до протести от Ана Караиванова и представителя на съдебния съвет Анелия Мингова. С уточнението, че те не са магистрати и тези правила не ги засягат, двете обявиха, че по този начин изпълнителната власт дискриминира сегашните състави на институциите.

Министър Диана Ковачева изрази разочарованието си, че ВСС не коментира по-важните теми като създаването на по-прозрачни процедури за избор на членове на управленските органи на съдебната власт. Тя обясни на недоволните в съвета и инспектората, че правилата за повишаване ще важат за следващите им състави, защото те ще бъдат избирани чрез много по-тежки и прозрачни процедури от досегашните.

"Идеята ни бе да поощрим магистратите да се кандидатират за членове на ВСС", каза Ковачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?