Съдебният инспекторат потвърди, че шефката на САС е нарушила случайното разпределение

Съдия Даниела Дончева.

Председателят на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева е нарушила принципа за случайно разпределение на делата и незаконно си е преразпределила дело с материален интерес от 102 млн. лв.

Това е заключението на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче не е окончателно, тъй като Дончева все още не е изпратила възраженията си по констатациите на проверяващите.

По подобен начин завърши и проверката, разпоредена по случая от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Скандалът избухна през октомви м.г., когато съдия Милен Василев закачи в съдийския коридор на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в действия "със силен корупционен мирис".

Около половин година по-късно съдебният инспекторат констатира общо пет нарушения, извършени от председателя на апелативния съд. Според проверката тя не е имала основание да издаде двете заповеди в края на септември 2017 г., с които на практика е иззела дело на нейна колежка и е влязла вместо нея в съдебното заседание по въпросния казус за 102 млн. лв. Дончева не е имала основание и да изземва всички дела на съдия Василев, които преди това са му били разпределени на случаен принцип.

Неправомерна е и заповедта ѝ, с която е разместила случайно разпределените дела на двама съдии в гражданската колегия на САС. Според инспектората съдия Дончева неправомерно е утвърдила вътрешни правила за разпределение на делата, които допускат, след като на случаен принцип е избран съдия, той да бъде сменен с друг, нарочно посочен от разпределящия.

Последното ѝ нарушение е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в търговската колегия на съда, тя е нарушила заложения в Закона за съдебната власт принцип на съдийското самоуправление, който предвижда решенията за разпределението на съдии по отделения, броят им и специализацията да става с решение на общото събрание на съдиите от съответния съд.

"Описаните по-горе действия на председателя на САС съдия Даниела Дончeва представляват неизпълнение на други служебни задължения и покриват състава на дисциплинарно нарушение", се казва в акта на Инспектората към ВСС, цитиран първо от "Капитал".

Въпросното "заявление" на Милен Василев, провокирало проверките, посочваше, че Даниела Дончева неправомерно му е иззела висящите дела, премествайки го в друг състав и заемайки неговото място. Макар да уточняваше, че няма доказателства в тази посока, съдия Василев отбелязваше, че има подозрения, че рокадата е била провокирана от "нездрав интерес" на председателя на съда да поеме казус за над 102 млн. лв., свързан с фалита на КТБ.

Дончева отхвърли съмненията на колегата си, отговаряйки, че той е бил преместен от 6-и в 11-и състав на Търговското отделение по утвърдена в САС практика. Причина за преместването му бе освобождаването на 11-и състав от Стефан Гроздев, който стана член на ВСС от парламентарната квота.

Впоследствие председателят на САС сезира по случая главния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към ВСС и Съдийската колегия на съвета, настоявайки компетентните органи да я проверят за данни за корупция.

Междувременно Лозан Панов разпореди друга проверка по случая за това дали заповедта на Дончева за разместване на въпросните състави е в съответствие със Закона за съдебната власт. "Делата на преместения от един състав на Търговското отделение на САС в друг състав на същото отделение съдия са преразпределени "ръчно", без да е спазен принципът на случайния подбор", гласеше основното заключение на проверяващите върховни съдии Емануела Балевска, Татяна Върбанова и Борис Илиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?