Съдебният инспекторат приключи “ЦУМ-гейт“ без последствия за Цацаров

Главният прокурор смята, че скандалът е бил "един огромен сценарий"

Съдебният инспекторат приключи “ЦУМ-гейт“ без последствия за Цацаров

Съдебният инспекторат официално съобщи във вторник, че проверката на скандала “ЦУМ-гейт“ приключва без последствия за главния прокурор Сотир Цацаров. Причината е, че проверяващите не са успели да разберат какво точно си е говорил Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев.

“Извършена е проверка по случая „ЦУМгейт”. В хода на същата публично известните участници не са предоставили данни за други присъствали на срещата лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала. Установен е фактът на срещата, но не и съдържанието на разговора. Фактът на срещата сам по себе си не нарушава изискванията на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.“, се казва в съобщението на институцията.

Скандалът ЦУМ-гейт избухна в края на април заради признанията на бизнесмена и издател на вестник "Сега" Сашо Дончев, че Георги Гергов е организирал среща с Цацаров в ЦУМ. Сашо Дончев твърди, че на срещата Цацаров се е опитал да му окаже натиск чрез сплашване заради позициите на вестника и карикатурите на Христо Комарницки.

Цацаров отрича това и казва, че Сашо Дончев се е опитал да окаже натиск върху течаща проверка в енергийния регулатор (КЕВР).

Заради скандала Георги Гергов бе подложен на натиск да напусне ръководството на БСП и накрая си подаде оставката. В крайна сметка червеният бизнесмен от Пловдив защити своя съгражданин Цацаров и отрече с половин уста твърденията на Сашо Дончев.

След публикуването на решението на съдебния инспекторат Цацаров определи "Цум-гейт" като "един огромен сценарий".

"Сценарият е на много хора, за които действията на прокуратурата в момента са неудобни, включително и в сферата на енергетиката. Част от тях, близки до партията на г-жа Нинова, част от тях нямащи никакво отношение към нея, но имащи крупни икономически интереси в областта на доставката на енергетиката", каза главният прокурор.

Според Цацаров скандалът "Цум-гейт" не е бил причина, а оправдание за изключването Георги Гергов от ръководството на БСП.

"Станалото по отношение на други хора, питате конкретно за Георги Гергов, не го защитавам, казвам какво мисля - "Цумгейт" не беше причината за станалото с него в рамките на неговата партия", каза той.

В отговор на въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова е била изпълнител на този сценарий, Цацаров отговори: "Корнелия Нинова е достатъчно умна, за да не бъде изпълнител".

На 27 април мнозинството на Цацаров във Висшият съдебен съвет очаквано отказа да извърши проверка на скандала. Главният прокурор каза във ВСС, че не желае да разкрива подробности около случая и мнозинството от кадровиците приеха волята му.

Така ВСС влезе в разрез със собствената си практика за проверка на подобни случаи. Съдебният съвет извърши, макар и формална, проверка на "Яневагейт", а преди почти десет години бе проверен и скандалът със съдебно-политическия лобист Красьо Черния. Върху “ЦУМ-гейт“ обаче бе спуснато пълно затъмнение.

В отговор на запитване на Mediapool от Европейската комисия също обявиха, че няма да коментират казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?