Съдебният инспекторат ще заработи и в непълен състав

Съдебният инспекторат ще заработи и в непълен състав

Няма никакъв проблем съдебният инспекторат да започне работа и в непълен състав, декларира в петък ръководителят на новия контролен орган на магистратурата Ана Караиванова, цитирана от “Инфо радио“. След грандиозен парламентарен скандал и разцеплението на групата на НДСВ тройната коалиция успя да прокара 9 от 11-те си кандидатури за попълване на неговия състав.

Подкрепа не получиха предложените от ДПС Васил Петров и от “Коалиция за България“ Незабравка Стоева. Според Караиванова, която все още заема поста зам.-министър на правосъдието, началото на февруари е реално постижимия срок, в който инспектората може да започне проверките е началото на февруари.

“Избраните членове първо трябва да се освободят от длъжностите, които са несъвместими с изпълнение на инспекторската дейност. Петима от избраните членове са съдии. Те искат и да довършат делата си, да запишат мотивите, които са решили, и да поискат от ВСС да ги освободи. Има двама следователи. Включително и аз трябва да бъда освободена от министър-председателя“, заяви Караиванов.

В този подготвителен период трябва да бъде изготвен правилникът за дейността на инспектората.Още по време на парламентарните дебати, с които бе създаден новият Инспекторат на съдебната власт, от дясната опозиция и “Атака“ обвиниха управляващите в опит за налагане на политически контрол върху магистратурата. Причината за критиките бе разписаното назначаване и освобождаване на инспекторите от Народното събрание.

По време на създаването на конституционните текстове, тройната коалиция допусна съществен гаф като разписа като условие за техния избор събиране на квалифицирано мнозинство от 160 гласа, но “пропусна“ да направи същото и за тяхното освобождаване.

Караиванова декларира, че оглавяваният от нея Инспекторат няма да се ръководи от странични интереси. „Хора, които няма с какво да ги изнудват, да ги рекетират, не могат да станат заложници на никакви интереси, не само на партийни“, заяви тя.

Новият контролен орган, който ще е закрепен към Висшия съдебен съвет, ще прави своите проверки според предварително изработен план. В петък Караиванова заяви, че няма да има нужда да се прави преразглеждане на досега направените инспекции в съдебната власт.

Промените в конституцията бяха направени под натиска на ЕС. Брюксел настояваше за отнемане на правомощията на българското Министерство на правосъдието да проверява делата на съдебната система.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?