Съдебният съвет образува четвърта дисциплинарка срещу Светлозар Костов

Светлозар Костов

Висшият съдебен съвет (ВСС) е образувал четвърто дисциплинарно производство срещу административния ръководител на Специализираната прокуратура Светлозар Костов на заседанието си в четвъртък.

Предложението е било на ръководителя на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова и главния прокурор Сотир Цацаров.

Чрез жребий за състава на производството срещу Костов кадровците на Темида са избрали Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева.

ВСС не е уважил молбата на Светлозар Костов да бъде изслушан преди решаването на въпроса за образуване на ново дисциплинарно производство.

В закона липсва такава процедура и няма и такава практика, са се аргументирали от ВСС. Прокурорът има възможност да изложи мнението си и в хода на самото дисциплинарно производство.

Основание за започване на производство срещу шефа на Специализираната прокуратура е издадено от него постановление за отлагане на изпълнение на ефективна присъда от над пет години на Росен Петров – Животното. Той поискал това, защото страдал от тежко по негови думи заболяване.

Макар наблюдаващият прокурор да е бил на мнение, че Петров не страда от такова заболяване, Костов приема, че то, без да е ясно в какво се изразява, тъй като диагнозата е изписана само на латински, представлява пречка за започване изпълнение на наказанието.

Росен Петров бе задържан средата на август в Несебър. През февруари 2015 г. той е осъден на три години и три месеца затвор за разпространение на наркотици. В продължение на седем години е участвал в организирана престъпна група на Златомир Иванов – Баретата, признава тогава Росен Петров. Общата присъда от пет години и три месеца Петров получава, защото през 2006 г. е условно осъден на две години за непредпазливо убийство.

Това не е първото производство срещу Светлозар Костов. Други две бяха образувани по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров, а трето - по предложение на членове на съвета. Досега нито една от дисциплинарките не приключила.

Споделяне

Още по темата

Още от България