Съдебният съвет остави на поста проблемен прокурор от Царево

Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да остави Катя Евтимова на поста и.д. ръководител на прокуратурата в Царево. Проверките на инспектората на Върховната касационна прокуратура и на инспектората към ВСС показаха, че в работата си Евтимова не е допуснала нарушения.

Тя бе проверена за това, че през февруари 2010 година е спряла заради изтекла давност разследването за подадените декларации от роднините на магистратите, които получиха общинска земя в Приморско. След избухването на скандала през май Евтимова започна разследване за документна измама по същия случай, което създаде съмнения около нейните действия.

По-късно стана ясно, че на прокурор Евтимова първоначално не са ѝ били известни важни за делото имотни регистри на община Царево. В четвъртък главният прокурор Борис Велчев се застъпи за своята подчинена.

Докладът на прокуратурата показва, че през 2009 година Евтимова е получила данни от общински съветници в Царево за 14 издадени разрешителни за строеж. Общинарите са сметнали, че в тези случаи има данни за закононарушения, защото в молбите за отдаване на общинска земя е дадена невярна информация.

Катя Евтимова започва проверка и я възлага на МВР - Приморско. Разследването доказва, че в два от 14-те случая наистина има данни за престъпления, тъй като тези "крайно нуждаещи се" от имот в Приморско вече имат такъв в града. Тя образува досъдебно производство, но малко по-късно го прекратява заради изтекла давност.

След това Евтимова е изпратила материалите и на висшестоящата инстанция - Окръжната прокуратура в Бургас.

Споделяне

Още по темата

Още от България