Съдебният съвет освободи като съдия и зам.-председател на ВАС Венета Марковска

Клетвата на новите членове на КС започна при извънредни мерки за сигурност и разправия с медиите

Съдебният съвет освободи като съдия и зам.-председател на ВАС Венета Марковска

Висшият съдебен съвет (ВСС) освободи като съдия и като заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС Венета Марковска. С това решение съветът окончателно реши въпроса за статута на скандалната съдийка и тя няма да може да се върне в съдебната система, дори ако подаде оставка като конституционен съдия.

Гласуването обаче е ясен знак, че Марковска няма намерение да подава оставка . Решението на ВСС бе взето буквално минути преди тя да положи клетва като член на Конституционний съд.

ВСС се съобрази с нейната молба оставката ѝ като съдия да бъде гласувана по-бързо, за да се елиминира и последната пречка пред заклеването ѝ.

В четвъртък така нареченото съдебно правителство хвърли нова сянка на съмнение върху работата си. От думите на Ясен Тодоров (следовател, избран от квотата на "Атака") стана ясно, че етичната комисия на ВСС се е самосезирала по медийни публикации за последните изяви на Марковски и извършва проверка.

Калин Калпакчиев (съдия, съдебна квота) постави въпроса дали тя трябва да бъде освободена, при положение, че срещу нея се води дисциплинарна проверка. Тодоров отвърна, че понеже става дума само за проверка, а не за официална дисциплинарна проверка, няма пречка съветът да приеме оставката безусловно.

С това решение ВСС на практика амнистира Марковска за множеството ѝ скандални изявления, които бяха направени пред медиите в последните три седмици. По това време тя бе редови магистрат и пред ВСС нямаше пречка да образува дисциплинарно производство, което можеше да попречи за встъпването ѝ в КС.

Вместо това ВСС образува проформа проверка едва няколко дни преди клетвата в опит да си измие ръцете за участието си в скандала.

В същото време клетвата на четиримата новоизбрани конституционни съдии започна със закъснение при извънредни мерки за сигурност и неприятно напрежение с медиите. Първоначално охраната не искаше да пусне многобройните журналисти, дошли да отразят събитието, след което те бяха пуснати.

Самите новоизбрани членове дойдоха в сградата, като Венета Марковска бе придружена от независимите депутати, които издигнаха кандидатурата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България