Съдебният съвет пак игра пас по скандала "Марковска"

Висшият съдебен съвет не взе в четвъртък решение по исканията на две съдийски организации за вземане на мерки по ключови въпроси в съдебната система – кадровото израстване на магистратите и организацията на работата във Върховния административен съд (ВАС), която има пряко отношение към скандала "Марковска".

Преди над 10 дни т.нар. "съдебно правителство" получи писма от Съюза на съдиите в България и Съдии за единна Европа. Първата организация настояваше ВСС да вземе мерки, за да не се повтаря безпрецедентния скандал с бившия заместник-председател на ВАС Венета Марковска. Редовите съдии поискаха съветът да провери организацията на работата във върховния съд, системата за случайното разпределение на делата и формирането на петчленните съдебни състави.

Скандалът с Марковска приключи именно с новината, че прокуратурата я разследва за подозрителни съвпадения на нейни съдебни решения и дарения за нейния приятел Георги Георгиев.

От ССБ настояваха още ВСС да организира широка обществена дискусия за етичните въпросите, които скандалът "Марковска" поставя пред магистратите, заемащи високи позиции в системата.

Съдии за единна Европеа искаха ВСС да вземе отношение по темата за отсъствието на ясни правила за кариерното развитие на магистратите.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев внесе за разглеждане предложенията на редовите магистрати. Той заяви, че по тези въпроси съветът трябва да създаде работна група, която да излезе с конкретни решения и предложения по поставените въпроси. Всичките негови предложения за създаване на една ресорна работна група с ясен времеви мандат за решаване на тези въпроси бяха отхвърлени.

Представляващият член на ВСС Соня Найденова заяви, че е разпратила писмата до четири постоянни комисии и до всички членове на съдебния съвет. Председателите на три от комисиите обявиха, че исканията на магистратите могат да бъдат решени единствено със законодателни промени. Единствено шефът на правната комисия Юлиана Колева каза, че смята "в близко бъдеще" да инициира среща с представители на съсловните организации за проблемите на кадруването. Така поставените от редовите магистрати теми бяха оставени на добрата воля на членовете на ВСС.

Мнозинството във ВСС обаче даде и ясен знак, че няма никакво желание да се занимават повече със скандала "Марковска". Председателят на ВАС Георги Колев също обясни, че не е удачно ВСС да се занимава с неговия съд, който работел по утвърден начин вече над 10 години. Това приключи темата, а дискусията бе разводнена с множество изказвания, че съветът не е готов да реагира по поставените въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?