Съдебният съвет заподозря, че го клатят с умишлено неунищожени СРС-та

Камен Ситнилски смята, че целта е ВСС да стане по-послушен

Съдебният съвет заподозря, че го клатят с умишлено неунищожени СРС-та

Записите от подслушани разговори между прокурори във връзка с избора на техни представители във Висшия съдебен съвет (ВСС) са правени по друг повод, но умишлено не са унищожени. Контролираното им пускане в медиите пък очаквано предизвика скандал и проверка във ВСС дали е имало лобиране и манипулации в полза на определени кандидати за членове на съвета. Това стана ясно в понеделник от обясненията на председателя на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров.

Неговата комисия извършва проверка на скандала и изслуша всички, чиито имена изплуваха от записите.

Въпреки че заседаваха повече от 6 часа, кадровиците на Темида не успяха да решат какво да предприемат и отложиха въпроса за сряда.

Повикани бяха членът на ВСС от прокурорската квота Камен Ситнилски, Емил Христов (апелативен прокурор на Бургас), Иван Ванчев (Окръжен прокурор на Хасково), Миглена Тянкова (председател на Окръжния съд – Хасково) и Христо Георчев (председател на Районен съд – Свиленград). Всички те отрекоха да са оказвали натиск върху свои колеги, за да се гласува за точно определени кандидати за членове на ВСС.

Ситнилски обаче намекна, че скандалът е провокиран от хора, които имат кадрови интереси в съдебната власт.

От записите, направени със специални разузнавателни средства (СРС) се разбира, че подслушваните магистрати лобират за избирането във ВСС на тогавашния заместник-главен прокурор Камен Ситнилски и висшия прокурор Румен Боев.

След като СРС-тата изтекоха в медиите, от прокуратурата съобщиха, че записите са направени законно, както и че главният прокурор ще търси дисциплинарна отговорност от апелативния прокурор на Бургас Емил Христов.

След изслушването им в понеделник обаче се разбра, че има и втори план на скандала.

Ясен Тодоров обясни, че е ходил в прокуратурата да чете оперативните дела и досъдебните производства, по които са били прилагани въпросните СРС-ата. Разговорите за избора на членовете на ВСС са били приложени като доказателствени средства към дело, което няма нищо общо с темата за търговията с влияние. То е водено за извършено длъжностно престъпление срещу апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Той дори е нямало как да знае, че срещу него има дело, защото документално то е било срещу "неизвестен извършител".

По закон, когато записите от законно назначените подслушвания няма как да бъдат ползвани за доказателства по делата, то те трябва да бъдат унищожени. В случая, неизвестно все още по каква причина, те са били запазени и оформени като доказателства. Малко по-късно СРС-ата изтичат към медиите. Все още не е ясно дали те са излезли от ГДБОП, ДАНС или прокуратурата.

"Считам, че трябва да бъде ангажирано вниманието на Народното събрание, главния прокурор, вътрешния министър и председателя на ДАНС относно основателността за образуване на оперативни дела, прилагането на СРС-ата, използването, съхраняването, унищожаването на информацията, събрана с подслушване, след като тя не е постигнала целта си", казаЯсен Тодоров.

Той съобщи, че по делото има запазени и други СРС-ата, в които подслушваните магистрати са записани да си говорят за изборите за членове на Висшия съдебен съвет.

Тодоров уточни все пак, че основното нещо, което етичната комисия трябва да реши, е дали с поведението си подслушваните магистрати са уронили престижа на съдебната власт.

"Това е един частен разговор, записан със законни СРС-ата, който излиза в публичното пространство", определи случващото се Ясен Тодоров. Освен делото срещу Емил Христов, срещу повечето от записаните магистрати са се водили оперативни дела от ГДБОП, но не са намерени доказателства за извършени престъпления.

Лицата са други, интересите са същите

Самият Камен Ситнилски обясни, че ако се докаже, че е манипулирал някого, ще си подаде оставката от ВСС, но ако няма убедителни доказателства, ще продължи да работи. Той предложи на своите колеги в съдебния съвет да подготвят анонимна анкета до всички прокурори, гласували при последните избори и директно да ги питат дали е имало натиск върху тях.

"Нямам притеснения и призовавам прокурорите да се държат един за друг. Ние сме една от гилдиите, които имат най-малко защитници. Аз сигурно съм неудобен, но не знам на кого. Ако знаех, щях веднага да го назова. Това ми прилича на атаката през 1992 година срещу мен (извършена от тогавашния главния прокурор Иван Татарчев, който тогава го уволнява от прокуратура). Лицата са други, интересите същите", коментира Ситнилски.

Според него целта на изтичащите СРС-ата е да се направи Висшия съдебен съвет по-послушен и да бъде в тон с външни влияния предвид предстоящи "доста избори".

Според информациите от ВСС Ситнилски не е в добри отношения с главния прокурор Сотир Цацаров, а една от причините за това е, че двамата са на различно мнение кой да оглави Софийската градска прокуратура.

По непотвърдени данни Ситнилски бе един от малкото, които гласуваха и срещу избора на Цацаров за главен прокурор, тъй като бе поддръжник на неговия основен конкурент Галина Тонева.

Изнудване няма, молби няма

"Изнудване няма, молби няма. Обещания за нищо няма. Няма нито един прокурор, който да е привикан и на когото да е оказан натиск за каквото и да било", каза пред медиите след изслушването окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. От СРС-ата обаче се чува как той казва: "Седим тук (в ресторанта - бел.ред.) и по цял ден привикваме прокурори".

"Окръжната прокуратура, която представлявам в Хасково, е избрала Румен Боев, така че ние бяхме упълномощени да гласуваме за Румен Боев. Ние гласувахме и за Ситнилски, защото аз го приемам за човек, който държи на прокуратурата, на съдебната власт и е принципен човек", обясни Ванчев.

Миглена Тянкова от своя страна допълни, че основният проблем е, че от прокуратурата или службите изтичат като контролирана доставка към медиите данни, събрани със СРС. "Резултатът е публикации, пълни с внушения и манипулации, с които се цели дискредитиране на определени личности в съдебната система. Въпросът е каква е целта на този "подборен отстрел"?", каза тя, но не даде сама отговор на въпроса. Съдия Тянкова обясни, че няма право да гласува за прокурорската квота във ВСС и никога не е лобирала в полза на Ситнилски и Боев.

Пореден протест

Пред ВСС в понеделник бе организиран поредния протест срещу "мафията в съдебната власт". Този път организаторите се бяха показали с лицата си – Движение "Антимафия" на Георги Дражев (брат на осъдения за причиняване на катастрофа футболен бос Ивайло Дражев) и Национален фронт за спасени на България. Протестиращите настояваха основно за оставката на целия ВСС, който бил "гръбнакът на мафията" и по-специално срещу апелативния прокурор на Бургас.

Предишните няколко седмици пред ВСС се събираха по стотина протестиращите, които искаха основно оставката на Камен Ситнилски. Той определи тези протести като "недобре информирани". За да обоснове твърденията си, Ситнилски разказа как през втория им ден се спрял сред протестиращите и попитал една жена срещу какво протестират. Тя му отговорила, че протестират срещу Ситнилски, а когато самият Ситнилски я попитал дали познават този, срещу когото протестират, тя дала отрицателен отговор.

"Протестите са като размахан пръст за послушание пред ВСС, за да е в тон с предстоящите избори на началници в съдебната система", обясни отново той.

Споделяне

Още по темата

Още от България