Съдебният закон приет на първо четене с идея за основен ремонт

Въпреки критиките и на опозиция, и на магистрати, и огласените съмнения, че текстове в него противоречат на конституцията, в петък парламентът одобри на първо четене проектозакона за съдебната власт. Внесеният от правителството проект мина със 128 гласа "за", 31 "против" от ОДС и ДСБ и двама въздържали се.

Новият съдебен закон трябва да обезпечи приложението на последните поправки в конституцията и е част от пакета от мерки в съдебната реформа, който страната трябва да отчете пред Брюксел до началото на юни.

За две седмици между първо и второ четене предстоят сериозни промени в редица текстове на засона. През това време БСП, НДСВ и ДПС трябва да се разберат помежду си дали Висшият съдебен съвет (ВСС) да стане постоянно действащ орган. Жълтите вече се обявиха против с формалния довод, че това би нарушило структурата на съдебната власт. Промяната в статута на ВСС би изкарало от съвета голяма част от хората, назначени от тяхната квота.

Покрай този политически спор водещи лица от трите партии заговориха и за пета поправка в конституцията, която да намали броя на членовете на съвета.

От Върховния касационен съд (ВКС) вече предупредиха, че предвиденото право на страните по дела да искат от ВКС произнасяне с тълкувателни решения ще доведе до срив в съдебната система. Прокуратурата от своя страна вече сезира Конституционния съд за заложената недопустима намеса в делата на магистратурата от страна на министъра на правосъдието.

Държавното обвинение оспорва правото на изпълнителната власт да се разпорежда с бюджетните сметки на съдебните институции. Другото искане е да се създадат административни прокуратури към регионалните административни прокуратури.

Следствието протестира срещу намаляването на квотата си в ВСС за сметка на прокуратурата.  Магистратите протестират и срещу големите срокове за възбуждане на дисциплинарни производства във ВСС.

Споделяне

Още от България