Съдебно-адвокатски скандал около присъдата на Асен Друмев

Съдебно-адвокатски скандал около присъдата на Асен Друмев

Съдията от Софийския градски съд (СГС) Иван Стойчев, които произнесе преди ден осъдителна присъда срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, протестира в петък срещу изявления, които адвокатите на Друмев направиха още преди магистратът да е написал мотивите за решението си. Това противоречи на етичния кодекс на магистратите, който забранява да се коментират висящи дела. До този момент съдии рядко си позволяваха да правят публични коментари, а подобен подход много по-често се използва от прокуратурата.

Веднага след като съдебният състав обяви присъдата от 4 години затвор, адвокат Дария Пенкова заяви, че всичко е било решено предварително.

Тя се позова на коментар на шефа на СГС Георги Колев от 15 март, който по време на отчета на неговата институция говорил за осъдителна присъда срещу Друмев. Осъденият от своя страна заяви, че делото е приключило по този начин заради предстоящия доклад на Европейската комисия.

Съдията се защити в специална декларация, че не дължи обяснение за изявленията на председателя на съдилището.

"Предполагам, че такъв адвокат, независимо колко дълъг е професионалният му стаж, не си и е отговорил на въпроса, какво точно иска да предложи на клиентите си - правни знания и професионализъм във и извън съдебната зала, или обикновено нахалство и плитки интриги", се казва в позицията на съдия Иван Стойчев.

Той коментира, че е "може би последният съдия в СГС, който би докладвал предварително под каквато и да било форма решенията си на председателя на съда."

Стойчев добави още, че ще обясни в мотивите си към присъдата защо Друмев е получил именно това наказание. Той не изключва държавата да връща пари заради злоупотреби по САПАРД.

"Не считам обаче, че това е истинският проблем на държавата ни. Истински проблем би било, ако съдът умишлено си затвори очите за реални нередности, само защото не са били забелязани от органите на ЕС. Така той би дал поредното доказателство, че България гледа на представеното ѝ финансиране по европейски програми като на чужди пари, които трябва да бъдат взети на всяка цена и които можем да върнем, само ако ни "хванат", казва още магистратът.

Преди ден СГС осъди Асен Друмев за сключване на сделки за финансиране по САПАРД, с които фонд "Земеделие" е ощетен с 47 милиона лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?