Съдебно решение разкрива как прокуратурата е репресирала критик на НОЩ

Съдебно решение разкрива как прокуратурата е репресирала критик на НОЩ

Видинският окръжен съд окончателно оправда лидера на БОЕЦ Георги Георгиев по заведеното му наказателно дело за всяване на паника заради кризата с коронавируса в дунавския град при първата вълна на пандемията. От съдебното решение става ясно как държавното обвинение се е опитвало да репресира човек, който е предупредил обществото за проблемите на местните здравни власти, които са потенциално животозастрашаващи за мнозина.

Свидетелските показания по случая разкриват и тоталния хаос, който е царял на много нива в държавния апарат при първия досег с вируса.

Обвиненията

На 23 април миналата година районната прокуратура във Видин светкавично повдигна обвинение срещу Георги Георгиев за негови твърдения, чеперсоналът на болница "Св. Петка" не се тества за коронавирус, въпреки че е контактен със заразени пациенти.

"Управляващата ни мафия отказва да изследва медиците на първа линия и контактните за коронавирус! Свинете умишлено не искат да изследват, за да скрият от обществото истината за размера на заразата и броя на заразените, рискувайки живота и здравето на милиони българи! Така, както криха до изборите, че вода в язовир "Студена" няма, както криха с години, че в Хасково пият вода с уран, както криха за аварията в Чернобил! Управляват ни същите ченгета, мутри и престъпници! Случващото се е геноцид, престъпление срещу българският народ и медици!", пише сдружение БОЕЦ във Фейсбук на 4 април 2020 година.

Георгиев твърдеше, че знае дни по-рано, че медици, които са били в контакт с болни, се движат свободно и не са изследвани. Междувременно Видин наистина се превърна в огнище на зарара, която се прехвърли ив старчески дом в областта.

Прокуратурата обаче бе на различно мнение. Според нея лекарите били тествани, а Георги Георгиев много добре знаел това. Поради това е обвинен, че заблуждава обществото. Фактите по делото и свидетелските показания разкриват кошмарна картина, която няма нищо общо с прокурорската теза. 

Искани са пари за тест от медицинска сестра

В началото на април Георгиев се е срещнал с двама свои познати, които са му разказали за случая на своя баща Л. М. Възрастният човек бил настанен в неврологично отделение на видинската болница "Св. Петка" със съмнение на инсулт. На 10 април бил диагностициран с положителна проба за коронавирус, след изследване на персонала в отделението и пациентите в него.

Свидетелката О.М. , която е дъщеря на заразения човек, твърди, че ѝ било отказано тестване за коронавирус от РЗИ - Видин, въпреки че е била контактна на заразения си баща. Нейният брат също казва, че му е било отказано тестване, защото нямал симптомии не се смятал за контактнолица. Това им е било обяснено от шефа на местното РЗИ и шеф на дирекция в инспекцията.

Още по-брутална е историята на медицинската сестра М.В. от спешното отделение във Видин. Тя твърди, че е била поставена под карантина за това, че е работила със заразен пациент. При поискване от нейна страна да ѝ бъде направен тест, в болницата ѝ поискали 50 лв. Жената се обидила и отказала.

Впоследствие били взети проби от медицинския персонал, които обаче били отказани за изследване от Националната референтна лаборатория, което твърдят свидетели по делото. Прокуратурата обаче разказва пред съда само половината история, за да поддържа огъня срещу Георги от БОЕЦ.

В тази депресираща ситуация по време на първата вълна във Видин лидерът на БОЕЦ предложил на засегнатите да запишат видео и да разкажат историята си. Той настоял, че така могат да предупредят обществото какво се случва в болницатаи града. Накрая видеото е записанои публукувано в профила на БОЕЦ във Фейсбук.

Прокуратурата моментално се задейства срещу Георгиев, без да проучи царящия наоколо хаос при здравните власти.  "Целта на публикацията е да се запази животът и здравето на гражданите, като за това следва да се даде гласност на случилото се и да се принудят държавните органи да вземат необходимите мерки", твърди Георгиевпред съда.

Имаше нареждане да не тестваме

На 2 април директорът на РЗИ – Видиндава брифинг, на който съобщава, че има нареждане от София да се тестват само лица със симптоматика. Това налага извод, че твърденията наГеоргиев не са безоснователни, казва съдът.

"Тези твърдения не са и заблуждаващи, доколкото представляват буквално пресъздаване на чутото по телевизията и са базирани на лично получена информация от посочените по-горе свидетели.Видно е, че целта на процесната публикация в социалната мрежа е да алармира за недобра организация при установяване и анализ на събраната информация при условията на пандемия от страна на държавните органи и заостряне на общественото внимание върху защитата на гражданите", се казва в съдебното решение, с което Георгиев е окончателно оправдан.

Това не е първият сблъсък на Георгиев с прокуратурата. Сдружението е известно с критичната си позиция към управляващите и главния прокурор. През ноември 2019 година прокуратурата забрани на Георгиев да пътува в чужбина заедно със съпругата си, на която да стане донор за трансплантация на бъбрек. След вдигналия се медиен шум все пак му бе разрешено да напусне страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?