Съдебното решение срещу уволнението на Гоцев пак разцепи СЕМ

В Съвета за електронни медии (СЕМ) още се двоумят как да постъпят и да обжалват ли решението на ВАС, според което съветът е уволнил незаконно Кирил Гоцев от поста генерален директор на БНТ.

Според Марко Семов, който бе твърдо за отстраняването на Гоцев и дори твърдеше, че ще подаде оставка, ако съдът обяви спорното решение на СЕМ за незаконно, заяви, че още не е получено по официален път решението на ВАС, но по всяка вероятност СЕМ ще обжалва пред петчленнен състав на ВАС.

Лилия Райчева също каза, че съветът ще обжалва, след като получи мнението на правния си отдел за вариантите, пред които СЕМ може да бъде изправен, както и становищата на двамата си юристи - Райна Николова и Райчо Райков. В СЕМ очакват също стенограма от писмената защита в съда и документите по делото.

Гоцев бе уволнен през март с 5 срещу 4 гласа след скандала с договора за реклама с руската компания "Видеоинтернешънъл". Формалните мотиви обаче бяха съвсем други - за системни нарушения на закона за радио и телевизия като не е осигурено право на отговор в предаванията "Актуално", "Всяка неделя" и "Гласове".

В текст, предоставен на журналисти, юристката Райна Николова припомни, че в свои становища от 10 и от 16 март 2004 г. констатира отсъствието на материалноправни и процесуалноправни основания за предсрочното прекратяване на мандата на Гоцев.

Според Николова СЕМ с мнозинство от 5 гласа е приел незаконосъобразно и противоречащо на целите на медийния закон решение, което личи от съдебното произнасяне на 14 октомври. Николова посочва, че първоинстанционният състав на ВАС счита, че липсват 3 системни нарушения по смисъла на закона за радио и телевизия в рамките на мандата на Гоцев като титуляр - че нарушенията, заради които е уволнен, не са дефинирани от СЕМ като "груби", както и че всяко едно от тях в съответствие с конституционната практика не е мотивирано индивидуално.

В процесуално-правен аспект съдебната инстанция констатира, че не е гарантирано правото на защита на генералния директор, с което СЕМ извършва нарушение на Закона за административното производство, тъй като административният орган не е осигурил възможност на Гоцев да предостави възражение, добавя Райна Николова.

Според нея СЕМ перманентно напомня за себе си, като възпроизвежда грешки от миналото - уволни в края на 2001 г. генералния директор на БНР Лиляна Попова незаконосъобразно, по идентичен начин постъпи при уволнението на Кирил Гоцев. Добре поне, че проф. Емил Владков сам си подаде оставката, коментира Николова, цитирана от БТА.

На 14 октомври 3-членен състав на ВАС отмени решението на СЕМ от 16 март тази година, в частта, с която Кирил Гоцев беше освободен от длъжността генерален директор на БНТ. Решението може да се обжалва с касационна жалба пред 5-членен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му.

Още от България