Съдии блокираха указа на Тръмп за депортиране на мюсюлмани

В ситуация на хаос и протести президентът обяви забраната си за правилна и пак нахока медиите

Съдии блокираха указа на Тръмп за депортиране на мюсюлмани

Седмица след като встъпи в длъжност, новият президент на САЩ Доналд Тръмп бе препънат от американското правосъдие, което е равностоен клон на федералното правителство и скоро може да бъде нарочено от президента като най-голям негов враг, дори преди медиите.

В петък Тръмп издаде указ, който забранява влизането в САЩ на всички бежанци и граждани от 7държави с преобладаващо мюсюлманско население. На следващия ден федерални съдии в Ню Йорк, Вирджиния и Сиатъл издадоха разпореждания, които ефективно блокират част от изпълнението на мерките.

Съдебното дело в Ню Йорик бе образувано след сезиране от адвокати на Американския съюз за граждански права, които внесоха жалби от двама иракчани и още дузина хора в подобна ситуация, които са пристигнали на американски летища на 27 януари, точно когато указът на Тръмп е влязъл в сила. Единият иракски гражданин, който притежава валидна виза и е пътувал към Тексас, за да се събере със съпругата и сина си, е бил задържан на летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк. Другият иракчанин, който работи като преводач за американските военни, също е спрян на летището, но след това освободен.

Магистрати от Ню Йорк и щата Вирджиния забраниха депортирането на имигранти, които в момента на влизането в сила на президентския указ са били или в летящи към Съединените щати самолети, или вече са били пристигнали, но още не са били напуснали летищата.

Днес показахме, че съдилищата могат да работят. Те са опора на нашата демокрация и когато президентът Тръмп издава противоконституционни укази, съдилищата ще защитават правата на всички, заяви Антъни Ромеро, изпълнителен директор на неправителствената организация Американски съюз за граждански свободи, който заведе делото в Ню Йорк.

Разпореждането на бруклинската съдийка Ан Донъли забранява на граничните полицаи да връщат всеки, който влиза в САЩ с валидна виза от Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен (седемте държави, цитирани в указа на Тръмп). Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец.

 

По данни на Министерството на вътрешната сигурност 109 души са задържани на най-големите американски летища. На 173-ма не е било разрешено въобще да се качат на самолети за Съединените щати.

Указът на Тръмп претендира да защити страната от проникване на чуждестранен тероризъм и е в синхрон с предизборното му обещание да затвори Съединените щати за мюсюлмани.

В ситуация на хаос, объркване и граждански протести по големи летища в САЩ, американското Министерство на вътрешната сигурност не успя да изясни нещата. То обяви в неделя, че администрацията ще се съобрази със съдебните разпореждания, но указът на президента остава в сила и ще се изпълнява.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който е шеф на комисията по отбрана, коментира в неделя, че президентският указ създава объркване и предизвиква въпроси.

Според него имиграционната забрана вероятно ще помогне на пропагандата на "Ислямска държава". В интервю пред Си Би Ес той запита защо сред седемте страни, цитирани в указа, присъства Ирак, където американски военни сили водят битка съвместно с иракската армия срещу "Ислямска държава".

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза, че САЩ трябва да прилагат "внимателно" указа. Пред Ей Би Си той посочи, че е "добра идея" да се затегне проверката на пристигащите имигранти, но добави: "Важно е да се помни, че някои от нашите най-добри ресурси в борбата срещу радикалния ислямски тероризъм са мюсюлманите - както в нашата страна, така и в чужбина. Ние трябва да внимаваме, правейки това".

В неделя са планирани протести поне в седем градове на САЩ: Орландо, Бостън, Филаделфия, Атланта, Сиатъл, Вашингтон и Чикаго – предимно по летищата. Преди ден протести срещу политиката на Тръмп се проведоха на осем големи американски летища.

В отговор Тръмп заяви, че правителството е "тотално подготвено" за забраната. "И на летищата, и навсякъде мерките имат много добър ефект. Ще имаме много, много стриктна забрана и екстремни проверки, каквито трябваше да бъдат въведени още преди години", каза президентът в събота.

Редица европейски лидери, както и премиерът на Канада, се противопоставиха на имиграционния подход на Тръмп, заявявайки, че тероризмът няма националност и не това е начинът за борба с него. Ръководителите на най-големите в света технологични компании като Apple, Google и Facebook също осъдиха политиката на Тръмп.

Събуждайки се в неделя, той започна да им отговаря в Туитър, давайки да се разбере, че не възнамерява да отстъпи.

"Нашата страна се нуждае от здрави граници и екстремни проверки, сега. Вижте какво се случва из цяла Европа и, в крайна сметка, по целия свят – ужасна бъркотия!”, коментира той.

Президентът насочи гнева си и към критични медии, като този път на прицел отново беше авторитетният "Ню Йорк таймс". Според него изданието "се проваля" и тиражира "фалшиви новини", но той се надява, че някой ще купи вестника или "ще го управлява достойно или ще го остави да фалира с достойнство".

Разпореждането на президента Тръмп остава в сила- забраната за придвижване остава забрана, а американското правителство си запазва правото от отзовава визи по всяко време, ако това се налага от съображения за националната сигурност или сигурността на гражданите, се казва в съобщение на Министерството на вътрешната сигурност, публикувано на сайта му.

Посочва се също, че указът на президента засяга само неголяма част от чуждестранните туристи и се явява първа стъпка към възстановяване на контрола над американските граници и националната сигурност.

Министерството отбелязва, че годишно в САЩ пристигат около 80 млн. туристи:"Вчера по-малко от 1% от над 325 хиляди чуждестранни туристи, пристигащи всекидневно, бяха засегнати от въвеждането на повишени мерки за сигурност".

Старши съветникът в Белия дом Стивън Милер заяви също така, че решението на окръжен съд на Ню Йорк "по никакъв начин не възпрепятства изпълнението на президентския указ, който остава в сила изцяло".

Авиокомпаниите, извършващи полети до САЩ от летище Кайро, в неделя са получили официално уведомление от Вашингтон да не допускат пътници от упоменатите в указа седем мюсюлмански държави на борда на пътуващите за Америка самолети, независимо от това, че те притежават имигрантски визи. Забраната не се отнася до притежателите на зелена карта и на дипломатически паспорти.

Забраната за влизане в САЩ за три месеца на граждани на седем страни засяга и някои от екипажите на самолети, съобщи Международната асоциация за въздухоплаване, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят