Съдии и адвокати от Раднево и Стара Загора обвинени за обработване на свидетели

Един съдия и двама адвокати от Раднево са обвинени за подбуждане на свидетели да лъжесвидетелстване. Друг съдия, пак от Раднево, е обвинен за заплаха за убийство на служителка от съда, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение във вторник.

Районният съдия Люба Петрова е с няколко обвинения и е оставена на свобода срещу гаранция от 30 000 лева. Според разследващите в началото на октомври 2013 г. в частен дом в Раднево тя е подбудила свидетел към лъжесвидетелстване по гражданско дело. Самата тя като свидетел по гражданското дело също е излъгала съда.

Третото обвинение на съдията е, че е заработвала като лихвар в Раднево в периода от 2011-та до 2013-та година. Според прокуратура тя е получила незаконни доходи в размер на близо 48 000 лева.

Четвъртото ѝ прегрешение е, че не си направила отводи по няколко граждански дела, въпреки че е била в приятелски връзки с една от страните. В полза на приятелите си тя е издала изпълнителни листа за незабавно изпълнение за плащане на суми в размер на 40 699 лева.

В края на ноември 2014 година прокуратурата е повдигнато обвинение и на съдия Евелин Драганов от районния съд в Раднево. Според прокуратурата на 5 септември 2013 г. той е заплашил с убийство служителка на съда. Неговата мярка за неотклонение е "подписка".

Двамата съдии са точно половината от целия състав на съда в този град.

Прокуратурата е привлякла като обвиняеми и двама адвокати от Раднево.

Адвокат Николай Господинов е обвинен, че като свидетел по дело в районния съд в Стара Загора умишлено е потвърдил неистина пред съда на 8 октомври 2013 година. Той е излъгал за предаване на пари от страна на свидетел към адвокат.

Адвокат Румен Русев е обвинен на свой ред, на 26 ноември 2012 г. в Стара Загора е присвоил 22 763 лв., получени при принудителна продажба на недвижим имот. Същият е подбуждал и свидетели към лъжесвидетелстване пред съда. Той е на свобода срещу гаранция от 15 000 лева.

Споделяне

Още от България