Заради нетърпимите условия на работа и неуредици с ремонта на новата сграда

Съдии и служители в Софийския районен съд плашат с бунт

Правосъдният министър и ВСС обещаха да търсят пари за преместването на магистратите

Съдии и служители в Софийския районен съд плашат с бунт

Съдиите и администрацията в Софийския районен съд не издържат повече, готови са да излязат на улицата, съобщи пред Висшия съдебен съвет председателят на съда Методи Лалов. Той се яви с молба да бъде изслушан от новия правосъден министър Зинаида Златанова и Висшия съдебен съвет, за да се намери решение на неразбориите при ремонта на сградите, в които съдът трябва да се нанесе възможно най-бързо.

През лятото на миналата година правителството отпусна 10 милиона лева за ремонта на т.нар. "военно НДК", където трябва да бъде преместено цялото наказателно отделение на съда и районната прокуратура. Отделно се извършва и ремонт на сградата на бившото ГУСВ на бул. "Борис" III, където трябва да бъдат преместени гражданските съдии. Методи Лалов предупреди, че ремонтът на сградата на ГУСВ не се прави добре.

Отпуснатите пари за цялостната реконструкция ГУСВ не покриват ремонта на приземните етажи, които се наводняват непрекъснато. Правителството не е дало 70 000 лева за уплътняване на покривната конструкция и само след 2-3 години сградата ще има нужда от нов покрив. Най-големият проблем обаче е, че Висшият съдебен съвет не е дал нужните 5 милиона лева за обзавеждане на новата съдебна палата в София. Така сградата ще бъде ремонтирана, но няма да може да бъде използвана.

Председателят на районния съд обясни, че търпението на съдиите и администрацията от "безобразните условия" на работа е на изчерпване. Очакваше се преместването на съда в новите сгради да се проведе през тази съдебна ваканция, но липсата на пари за обзавеждане отложиха това за лятото 2014 година. Този срок също е под заплаха, защото пари все още няма и обществените поръчки дори не са обявени.

"Колегите от съда са на границата (на търпението). В безобразните условия в сегашната сграда на Софийския районен съд се гледат общо 30% от всички дела на районно ниво в страната. В същото време администрацията на СРС е 15% от администрацията на районно ниво. Колегите изнемогват. Обяснявам им, че не може на финала да се разбунтуват, но знам, че в края на пътя човек е най-уморен", каза Методи Лалов.

Той обясни, че липсва координация между ВСС, правосъдното министерство и Районния съд при изпълнението на ремонтите.

"Сградата е почти готова, но нямаме пари за мебели и оборудване. Над 8 млн. лв са зазидани в стени, но съдът ще стои празен. Работи се, но не с темповете, които очакваме. Сграда ще имаме в нищото. Нека тя има публичен облик, с пейки и трева отпред. Иначе това, което се прави сега, е претупване на работата. Отстрани е коптор. Има подземен паркинг за 50 коли, който няма да може да се ползва. Това е недопустимо“, описа ситуацията Методи Лалов.

В момента съдиите и съдебните служители работят при непосилно натоварване и непоносими битови условия. СРС има спешна нужда от увеличаване на магистратския щат, за да може да се намали нечовешкото натоварване от 1000 дела годишно на гражданските съдии и 500 за наказателните. Това не може да се случи в момента, защото няма къде да бъдат сложени новоназначените кадри. В същото време 603 000 дела от архива на съда стоят в чували, а хората с дни не могат да получат преписи, защото не могат да намерят онова, което търсят. Лалов призова ВСС и правосъдното министерство да вземат възможно най-бързи мерки за решаване на сградния проблем, защото България ще продължи да бъде съдена за забавяне на делата.

"Ние така продължаваме да бавим дела и ще ни съдят в Страсбург за бавно правосъдие. Държавата плаща във всички случи. По-добре е обаче да харчи разумно за щатове и сграда на съда, отколкото за осъдителни присъди в Европейския съд за правата на човека“, каза Лалов.

Той напомни, че Софийският районен съд има бюджет от 17 милиона лева годишно, докато внася в хазната 27 милиона годишно. "Ние си изкарваме парите", каза той.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова подкрепи Методи Лалов в исканията му. Тя заяви, че министерството още преди ден е задвижило обществените поръчки за покрива и отводняването на "военното НДК". Тя гарантира, че нейната институция и ВСС ще потърсят още през юли резерви в своите бюджети за осигуряване на пари за обзавеждане на новата съдебна сграда. Всичките пари обаче няма как да се осигурят без подкрепата на Министерския съвет.

 

В разговора се включи и главният съдебен инспектор Ана Караиванова, която не каза нищо за бедственото положение в съда, а поиска сметка от Методи Лалов защо не е наложил наказание на съдия от районния съд. Тя обясни, че Лалов със странни аргументи пазел съдиите си, един, от които станал причина за прекратяване на дело заради погасяване на давността. Въпросният магистрат бил забавил с 10 месеца мотиви по свое дело. Лалов ѝ обясни, че делото е било бавено 10 години от разследващите в досъдебната фаза и е водено три години не по вина на съдията. Председателят на съда заяви, че не смята да наказва магистрата, защото най-големите виновни за прекратяването на делото ще останат без наказания.

Споделяне

Още по темата

Още от България