Съдии искат наказания за старото ръководство на Софийския градски съд

Бовшето ръководство на СГС - Богдана Желявска, Петя Крънчева и Владимира Янева

Съдии от Софийския градски съд (СГС) настояха да се предприемат дисциплинарни мерки срещу бившото ръководство на техния съд. В писмото, подписано от 27 магистрати, се препоръчва на Висшия съдебен съвет (ВСС) да извърши задълбочен анализ на установените нарушения при проверката в СГС и да предприеме необходимите стъпки.

Съдиите напомнят, че ВСС вече установи множество нарушение в съда, но липсва "обоснован анализ", който да ангажира конкретната отговорност на бившото ръководство.

"Организацията на работата в СГС е била под критичното ниво на задоволителност", се казва в писмото. Владимира Янева и нейните заместниците не са притежавали необходимите управленски умения, за да се справят със задачите. Това на свой ред е довело до порочните практики в СГС, които са създали благоприятна среда за развитие на корупция, пишат магистратите.

Проверката в Софийския градски съд показа нарушения на всички нива на управление. Пълен хаос е царял със случайното разпределение на делата, информационните системи не са били защитени, а скандалът "Червей" извади наяве и липсата на контрол върху разрешенията за прилагане на специални разузнавателни средства.

Засега само двама съдии се очертават като изкупителни жертви на пълния хаос в СГС. Срещу "гнилата ябълка" Румяна Черналова има образувано дело, а Петя Крънчева е с дисциплинарно производство за манипулиране на разпределението на съдебните заседатели.

Срещу бившата шефка на съда Владимира Янева има досъдебно производство за разрешаване на незаконните СРС-та по аферата "Червей". В крайна сметка обаче ВСС още не е предприел мерки за пълния хаос в управлението на съда.

Критиката на редовите съдии към ВСС е, че проверяващите от ВСС не са препоръчали налагането на наказания за Янева и екипа ѝ именно за лошото управление на съда.

"Вместо това комисията (от ВСС) е отправила множество препоръки към следващото ръководство. Така остава неизяснен централният въпрос за отговорните лица за нередностите в управлението на съда, констатирани при проверката", казват съдиите. Според тях проблемите в СГС трябва да бъдат разглеждани в контекста на цялата съдебна система.

"Ненапразно той (докладът за СГС) предизвика широк обществен резонанс, в това число и в професионалните среди. Той се нуждае от ясно и убедително разрешение. Такова, от което да е видно, че в съдебната система има нулева толерантност към лоши и порочни управленски практики", се казва в писмото.

Съдиите предупреждават, че ако ВСС не предприеме адекватни мерки, това ще даде сигнал за безнаказаност и търпимост към произвол в обществото.

Съдиите напомнят настояването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да се потърси дисциплинарна отговорност на отговорните лица от ръководството на СГС.

"Тази задача е основно Ваша (на ВСС) и ние очакваме да я реализирате. Не ни е известно да са предприети конкретни действия от страна на ВСС, освен във връзка с предложението на председателя на ВКС, въз основа на което е било образувано дисциплинарно производство срещу заместник-председателя и ръководител на Наказателно отделение Петя Крънчева", казват още магистратите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?