Съдии настояха да не се осуетява проверката за случайно разпределение на дела в Софийския градски съд

Съдии настояха да не се осуетява проверката за случайно разпределение на дела в Софийския градски съд

Общо 19 съдии от Софийския градски съд излязоха с отворено писмо до своя председател Владимира Янева с искане да допусне представители на гражданските организации при проверката на системата за случайното разпределение на делата. Те настояват системата да бъде проучена от независими компютърни специалисти.

 

Писмото на магистратите, които са около 1/5 от всички съдии в СГС, е посветено на скандалното решение на Висшия съдебен съвет от преди ден. Мнозинството във ВСС се подчини на волята на председателя на Върховния административен съд Георги Колев и без мотиви осуети проверките на Комисията за конфликта на интереси във ВСС на системите за случайното разпределение на делата във ВАС, ВКС и градския съд.

 

Комисията вече беше извършила инспекция във ВАС и ВКС, а на 8 април (понеделник) предстоеше да се влезе в СГС. С решението на ВСС отпреди ден остава неясна съдбата на докладите от вече извършените проверки. Висящ остава въпросът как точно ще се проверява Софийският градски съд. Мнозинството от съдебния съвет клекна пред искането на Георги Колев СГС да бъде проверен от посочена от него комисия.

 

На първите две инспекции присъстваха представители от неправителствения сектор, а след скандалът във ВСС не се знае дали те ще бъдат допуснати да видят какво се случва в Софийския градски съд.

 

Деветнайсетте съдии, подписали отвореното писмо до Владимира Янева, обаче държат при проверката да има независими наблюдатели от гражданските организации. Те припомнят, че още преди три години цялото наказателно отделение на съда е поискало от ВСС да се провери системата за разпределението на дела. ВСС не откликна, въпреки че системата странно "възлага" по-важните дела на точно определени магистрати.

 

Съдиите обявяват на Янева, че са очаквали проверката на ВСС, за да се уверят, че системата не позволява манипулации. След решението на съдебния съвет обаче остава неясно кой точно ще я провери, по каква методика и дали ще бъдат допуснати представители на неправителствения сектор, заявяват съдиите.

 

"Убедени сме, че използваната досега методика и най-вече участието на представители на неправителствените организации и независими компютърни специалисти гарантират установяването по ефективен начин на системата за разпределението на делата в СГС", се казва в писмото.

 

Съдиите призовават Владимира Янева, по-известна като семейната приятелка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, да допусне до съда старата комисия за проверка, като игнорира решението на ВСС. В същото време магистратите припомнят на членовете на съдебния съвет, че са длъжни да мотивират решенията си, а са пропуснали да направят това със скандалния акт от четвъртък. Поради това в писмото се призова за отмяна на това решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?