Съдии настояха за оценка на управлението на Софийския градски съд

Входът на Съдебната палата в София

Съдии от Софийския градски съд (СГС) изпратиха в понеделник ново писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което настояват съветът да излезе със своя оценка за управлението на техните началници.

Преди две седмици 15 съдии от СГС поискаха оставката на ръководството си и бяха подкрепени от други 25 техни колеги от Софийския районен съд. Те получиха подкрепата на посланици от седем държави от ЕС. Дипломатите призоваха властите да се вслушат в гласа на магистратите.

При поредното си писмо съдиите изразяват своето недоволство от неадекватните действия на ВСС. Забелязва се увеличаване на размера на бунта в Софийския градски съд, защото новото писмо е подписано от 24-ма магистрати, вместо първоначалните 15.

Съдиите смятат, че ВСС не е отговорил на поставените въпроси, а след изслушване на ръководството на СГС е излязъл само с отправяне на нови препоръки, отнасящи се до подобряване на компютърната сигурност на съда. Съдиите обаче не смятат, че управлението на СГС се свежда само до сигурността на неговата компютърна системата.

Според недоволните магистрати изслушването на техните шефове само е засилило съмненията за допуснати нарушения и затова искат ВСС да излезе с ясно решение за това дали има нарушения при разпределянето на делата за несъстоятелност на КТБ, както и на дружествата "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция".

Подписалите се акцентират върху 4 проблема с разпределяне на делата. Те напомнят, че все още не е ясно защо разпределението на делото за КТБ не е било индексирано навреме до ВСС. По делото "Белведере" съдиите посочват, че не е станало ясно на какво основание не е било образувано и разпределено на следващия ден от постъпване на исковата молба.

В писмото се пита и защо ВСС не е взел отношение по обяснението на ръководството на съда, че дела в Търговско отделение се разпределят от съдебни помощници, като протоколите са подписвани от ръководител на отделение. Без обяснение според съдиите е останал и изясненият иначе въпрос, че в Наказателно отделение на СГС делата са били разпределяни в продължение на повече от година по старата система за разпределение на делата.

"Госпожи и господа членове на Висшия съдебен съвет, отново ви призоваваме да упражните своите правомощия, като изясните има ли нарушения в посочените по-горе случаи и кои са отговорните за това”, се казва в писмото. Съдиите изразяват своята готовност да се явят пред ВСС, за да разкажат какво знаят за начина на управлението на Софийския градски съд.

Споделяне

Още по темата

Още от България