Съдии от ВАС събират подписка до президента за назначаването на Георги Чолаков

Снимка: БГНЕС

Петима съдии от Върховния административен съд (ВАС) са инициирали подписка в подкрепа на новоизбрания от ВСС председател на съда Георги Чолаков, съобщи в четвъртък "Дневник", цитирайки настоящият съдебен ръководител Георги Колев.

Президентът Румен Радев все още нито е подписал указ за окончателното назначаване на Чолаков, нито е върнал на съвета предложението с мотиви, че отказва да го изпълни.

Държавният глава обаче на два пъти намекна, че може да върне назначението, за да бъде потвърдено от новият състав на ВСС, който ще встъпи в длъжност в началото на октомври. По думите на Радев така авторитетът на Чолаков, който бе подкрепен от мнозинството съдии във ВАС, щял да бъде "още по-голям".

Инициативата с подписката за назначаването на върховния съдия е на неговите колеги Мариника Чернева, Иван Раденков, Любомира Мотева, Светлана Борисова и Мирослава Георгиева. От тяхно име до всички съдии е била изпратено съобщение да отидат в кабинет 77 на съда при админстративния секретар Нина Спасова за подписване на становище, информира още "Дневник".

Сред мотивите, посочени във въпросното становище, се казва, че Чолаков е избран от ВСС при демократична процедура и спазени правила. Дали подписката ще бъде пратена в президентството обаче, все още не е ясно, тъй като по информация на съдии от ВАС до момента била подписана от двайсетина души.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?