Съдии отвръщат на "натиска": обмислят отвод по ключови дела

Съдии отвръщат на "натиска": обмислят отвод по ключови дела

Продължаващият конфликт между вътрешния министър Цветан Цветанов и съдиите вече напуска словесната фаза и е на път да прерасне в "гореща" война. Последните твърдения на вицепремиера, че пет процента от магистратите са се сраснали с престъпността, но именно те са тези, които гледат знакови дела, предизвикаха силно възмущение сред наказателни съдии от Софийския градски съд (СГС). Те сериозно обмислят да си направят отвод по знаковите дела, в които участват и които се наблюдават от Европейската комисия. 

Наличието на обществен натиск върху съда е основание за отвод, а натискът отдавна е налице, коментират в четвъртък софийската Съдебна палата. Единственото, което спира някои съдии от този ход бил фактът, че делата трябва да започнат отначало, а някои от тях са пред приключване, съобщи в онлайн изданието си сп. "Правен свят".

Отделно от това Съюзът на съдиите в България (ССБ) съобщи, че ще сезира институциите в Съвета на Европа заради "продължаващият процес по уронване на престижа на съдебната власт" в България.

Работната група по съставяне на сигнала вече приключва своята работа. Основното искане е международната организация да излезе със своя оценка за независимостта на съдебната власт в страната, се казва в отворено писмо на ССБ, разпространено в четвъртък.

"Всички сме в една лодка"

Направените преди ден изявления на министър Цветанов за петте процента "сраснали с престъпността" магистрати, за които отново не бе посочено нито кои са, нито защо МВР не е предприело действия срещу тях, бяха определени от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев като "силно затормозяващи".

Той посъветва журналистите да питат главния прокурор Борис Велчев за това кога, колко и какви обвинения ще повдигне, защото за един съдия е важно не какво се приказва, а какво вършат институциите.

"Един наказателен процес започва от полицията, преминава през прокуратурата и завършва в съда и всеки трябва да гледа своята работа", заяви Лазар Груев.

Според него винаги има какво да се подобри във взаимодействията на институциите, тъй като "всички сме в една лодка". 

Цветанов не разобличава корумпираните, а подкопава съда

В искането си до Съвета на Европа съдийският съюз ще изброи случаите, в които "висши представители на властта решават съдебни дела в медиите и чрез неконкретизирани нападки създават страх и несигурност у магистратите".

"Тези събития са разгледани в контекста на дългогодишното непоследователно управление на съдебната власт и е направен анализ на тяхното значение", се казва в отвореното писмо.

"Вече повече от половин година работим в трудни и враждебни условия - при изключителна криза на общественото доверие, в атмосфера на непрекъснати скандали с представители на съдебната власт и без авторитетът на правосъдието да получи адекватна институционална защита от органите, призвани да го правят. Тази защита може да бъде ефективна, само когато бъде проведено ясно разграничение между почтения и непочтения магистрат, между компетентния и посредствения", заявяват съдиите.

Според организацията нагнетяването на напрежението между властите продължава и след доклада на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Този доклад, в който за пръв път се отбелязва политическата воля на властта за реформи в съдебната система и противодействие на престъпността, бе изтълкуван от премиера Борисов и неговия заместник като признание, че в МВР всичко е наред и проблемите са единствено в съдебната система.

ССБ счита, че думите на Цветанов за "петте процента" не осигурява общественото спокойствие, нито помага за разобличаването на корумпираните, а единствено подкопава доверието в работата на съда.

"Считаме, че наличието на класифицирана информация не може да се ползва като претекст за бездействие на изпълнителната власт. Въпрос на професионален капацитет и на воля от страна на МВР е да бъдат предоставени на ВСС данните, които не би следвало да представляват държавна тайна. Тъкмо така се случи по дисциплинарните производства на магистратите, общували с Красимир Георгиев", заявяват от ССБ.

Не може всичко да се решава чрез методите на наказателното право

По повод отправените обвинения от страна министър Цветанов, шефът на ВКС Лазар Груев каза, всеки трябва да отговаря за себе си. Освен това не може да се мисли, че само чрез методите на наказателното право могат да се решат всички проблеми на обществото. Според него Наказателният кодекс трябва да се прецизира, което е и задачата на работната група на Министерство на правосъдието.

Той добави, че в четвъртък ще подпише писмо до всички председатели на съдилищата в страната и веднага след края на съдебната ваканция ще се съберат на Национално съвещание, за да обсъдят конкретните мерки и препоръки от доклада и реакциите на съдилищата.

По думите му една от препоръките е усъвършенстване на професионализма чрез обучение на магистратите. Председателят на ВКС посочи, че ще поиска от председателите на европейските съдилища помощ и експертна подкрепа за да продължи усъвършенстването на процеса.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?