Съдии пак ще заседават тайно за Чорни

Върховният административен съд ще гледа утре при закрити врати делото за забраната на Майкъл Чорни да влиза в България. Секретното дело е образувано по протест на Софийската градска прокуратура и по касационна жалба на Национална служба "Сигурност" срещу решението на Софийския градски съд да обяви за нищожна заповедта на бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов от 2000 г., с която на Чорни бе наложена административна мярка "отказ за влизане в страната".

Решението на Софийския градски съд за отмяна на заповедта на НСС бе взето в края на май, а скандалът гръмна няколко дни по-късно. В продължение на седмица МВР и съдът отказваха да съобщят мотивите на магистратите с обяснението, че делото е секретно по закона за класифицираната информация. Случаят стана повод шефката на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова да поиска промени в закона, с които да се наказва злоупотребата при засекретяване на материали.

Строгата секретност, с която бяха обвити мотивите за решението в полза на Чорни, обаче продължава да обвива делото и на следваща инстанция. Днес от съда отказаха дори да съобщят името на съдията, който ще председателства състава.

Независимо от тайната, след майското решение по казуса, се разбра, че съдът е отменил забраната срещу Чорни, защото заповедта е издадена от лице, което по закон не е имало право да го стори. Това е трябвало да направи вътрешният министър, а не упълномощеният от него директор на НСС.

От съобщението на ВАС отпреди близо два месеца стана ясно, че НСС не е обжалвала по същество решението в полза на Чорни. Жалбата не съдържа доказателства за правото на директора на службата да издаде подобна заповед, нито пък има нови доказателства, че бизнесменът представлява заплаха за националната сигурност, какъвто бе мотивът на заповедта преди три години.

"Софийската градска прокуратура и Национална служба "Сигурност" сочат възражения само по допустимостта на жалбата на Михаил Чорни", обясниха тогава от ВАС.

Според протеста на прокуратурата и жалбата на НСС, Софийският градски съд е нарушил разпоредби по законите за административното производство и за чужденците, които изключват обжалването по съдебен ред на административни актове, свързани със сигурността на страната. Точно по този казус обаче Европейският съд за защита правата на човека постанови, че се нарушава чл. 13 от евроконвенцията, когато се като се отказва правото на санкционирания да се защити пред съда. След присъдата срещу България по делото на изгонения паластинец Дариуш Ал-Нашиф, съдът препоръча на българските съдилища да прилагат международното законодателство, когато нашето му противоречи.

През май, когато избухна скандалът с отменената забрана за Чорни, от МВР многократно декларираха, че отношението към бизнесмена не се е променило и той продължава да бъде заплаха за националната сигурност на страната. МВР-шефовете дори се заканиха, че ако ВАС потвърди нищожността на заповедта срещу Чорни, те ще издадат повторно подобна забрана.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?