Съдии поискаха да се спре командироването на зависими магистрати

Съдиите Стефан Шекерджийски и Владимир Вълков

Командироването на магистрати се използва за създаване на зависимости в съдебната система, предупредиха съдиите Стефан Шекерджийски и Владимир Вълков във вторник пред бТВ. Двамата имат опит с командировките, защото са работили като командировани в Софийския градски съд, но после са били махнати от съда без обяснения.

Висшият съдебен съвет все още няма отговор на проблема с командироването. Практиката трудно може да бъде прекратена, защото командироването на магистрати е най-бързият начин за решаване на проблема с липсите на кадри в най-натоварените съдилища. От друга страна командироването често се прави безпринципно, а в системата без конкурс се издигат хора, които не притежават необходимите професионални и морални качества.

"Командированите съдии са зависими от ръководството, защото от него зависи докога ще запазят постовете си и дали няма да се върнат на по-ниските си позиции", каза съдия Шекерджийски. На свой ред съдия Владимир Вълков каза, че редовните конкурси в системата се правят твърде рядко и това налага да се командироват съдии.

"Единствено от председателя на съда зависи кого да привлече в състава", разкри Вълков и допълни: "Не разбрах защо бях откомандирован, въпреки, че добре се справях с работата".

Стефан Шекерджийски даде обяснение: "За да запазят позициите си, командированите съдии трябва да са лоялни към ръководството, да решават "както трябва" по определени дела".

Ако съдията решава делата по съвест, се оказва, че вече вече не е необходим, обясниха двамата магистрати.

"Командироването специално в Софийския градски съд не е нормалното командироване. Това означава качване в горен съд, което времево се измерва с лоялността ти към ръководството. Не трябва да задаваш въпроси от типа "защо заместваш". Действа принципът на автоцензурата. Има хора, които въобще не са участвали в конкурс за градски съд, но са командировани там", добави Шекерджийски.

Според Владимир Вълков основният проблем е в липсата на сигурност на командирования магистрат. "Командироването не предполага стабилност. Не се знае кога ръководството ще прецени, че нуждата от теб е отпаднала", каза той.

Двамата магистрати обясниха, че общото помежду им е, че, отстоявайки позицията си, се оказва, че са влезли в конфликт с вижданията на ръководството на съда. Според тях е наложително да се направят законови промени, които да регламентират по-прецизно командироването като способ за решаване на кадровите проблеми на съдилищата.

Подобен проблем има и в прокуратурата. В началото на миналата година проучване на Mediapool показа, че близо 40% от обвинителите в Софийската градска прокуратура работят там като командировани. В същото време много от тях работят по дела с висок обществен интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?