Съдии са предложени за наказание заради нови "Червеи" в Софийския градски съд

Съдии са предложени за наказание заради нови "Червеи" в Софийския градски съд

Трима съдии от Софийския градски съд (СГС) са предложени за дисциплинарни наказания заради намерените нарушения при разрешаването на специални разузнавателни средства (СРС). Предложението е отправено от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, но няма официална информация за кои съдии става дума.

Лозан Панов е използвал доклада на СГС отпреди месец, който разкри, че през 2015 година са допуснати десетки нарушения на закона при искането и даването на разрешения за СРС. Ръководството на съда обяви, че съдиите са допуснали подслушване и следене на дипломати.

Шефът на ВКС казва, че тримата съдии са допуснали подслушване и следене на чуждестранни дипломатически и консулски представителства, както и по отношение на лица, които се ползват с дипломатически и консулски имунитет или са служители в представителствата. Това е станало в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и Виенската конвенция за консулските отношения. Освен това и тримата са давали разрешения за използване на СРС, без да контролират тяхната законност.

Интересното в случая е, че двама от тримата съдии са дали разрешения за използване на СРС над допустимия законов срок. За същото нарушение шефката на градския съд Владимира Янева бе осъдена на една година условно и махната от съдебната система. Това се случи след избухването на скандала "Червей". Един от тримата предложени за наказание е издал разрешение за проследяване на лице, заподозряно в престъпление, за което не се полага прилагане на СРС.

В предложението на Лозан Панов се казва, че посочените нарушения на съдиите накърняват престижа на съдебната власт.

"Несъобразяването на специалните изисквания на закона в случая създава трайно усещане у обществото за незачитане на основните начала на правовата държава... Накърнени са гарантираните от Конституцията на Република България (КРБ) право на лична свобода и неприкосновеност, неприкосновеността на личния и семейния живот на гражданите, допуснато е отклонение от установената в конституцията забрана, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия, без неговото знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи", са аргументите на Панов до ВСС.

Още преди две години Mediapool съобщи, че ръководството на Софийския градски съд е издало най-малко 164 незаконни разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства само през 2014 г. Информацията бе получена след запитване до Бюрото за контрол на СРС в разгара на аферата "Червей". По времето на Владимира Янева СРС-та са разрешавани от нея и трима от заместниците ѝ – Богдана Желявска, Иво Дачев и Николай Димов.

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред поиска от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани от длъжност съдийката от Раднево Люба Петрова, защото е обвинена за документно престъпление. В края на март тази година тя е съставила неверен протокол от съдебно заседание, с който е удостоверила, че човек от Раднево е настанен за принудително лечение.

От държавното обвинение добавят, че Люба Петрова е удостоверила и неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на делото, което не било така.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?