Съдии слагат везни на тогите си в подкрепа на реформата

Отново излизат на улицата да разясняват смисъла от промени, които според Борисов не трябвало да са резки

Знакът, който магистратите ще сложат от утре на тогите си

Съюзът на съдиите в България (ССБ) призова съдиите, независимо от това дали са негови членове, от понеделник да сложат върху тогите си знак с везната, олицетворящ справедливостта, и така да водят делата си, за да изразят своята подкрепа за съдебната реформа.

Представители на организацията вече излязоха в петък пред Съдебната палата в София на улично "заседание" след работно време, за да разясняват на минувачите смисъла от промени в правосъдната система. Те смятат да продължат с тази проява, става ясно от съобщение на ССБ, разпространено в неделя. Съюзът е решил да прикани съдиите и всички български юристи от различните гилдии в понеделник - 14 декември, от 17. 30 часа пред централния вход на Съдебната палата в София, за да кажат на гражданите защо е нужна действителна съдебна реформа, която обаче е пред провал, след като мнозинството в парламента се отметна от постигнатия "исторически компромис" по разделянето на ВСС и избора на двете колегии.

Приетите на второ четене поправки в конституцията миналата сряда доведоха до оставката на правосъдния министър Христо Иванов и дадоха старта на граждански протести, които се провеждат от  тогава всяка вечер пред парламента и Съдебната палата.

ССБ призова също така председателите на съдилищата в страната и съдиите да обявят национален ден на отворените врати в съда на 16 декември и да организират в съдилищата дискусии с граждани, представители на други юридически професии и преподаватели по специалност право за обсъждане на практическата значимост на законодателните промени в Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт за укрепването на авторитета на съдебната власт и подобряването на дейността на съдилищата и прокуратурата,

Междувременно обаче премиерът Бойко Борисов защити взетите в парламента решения по съдебната реформа в сряда, заради които и ДСБ оттегли подкрепата си за правителството, а Реформаторският блок предстои да каже позицията си във вторник..

"В правосъдната реформа, много е важно да се знае, че когато правихме правителството с тях не сме говорили никога за квоти. Търсихме за всеки пост възможно най-подходящия човек, за да може да се случи възможно най-бързо", каза министър-председателят в неделя по повод оставката на Иванов.

"Правосъдната система е нещо консервативно и трудно може да се случи с резки движения, да бъде изведнъж реформирано. Стъпките, които предприехме с промяната на Конституцията и се надяваме в сряда да бъдат потвърдени, са доста важни. Спомняте си преди една година, когато се говореше, че ще се раздели ВСС, почти никой не вярваше, че ще успеем да го разделим, че съдии ще избират съдии, че прокурори ще избират прокурори, че главният прокурор ще се отчита в парламента, че изборът ще става от две трети от депутатите на парламента. Сиреч трябва действително да се търси максимален консенсус", заяви Бойко Борисов при откриването на ремонтирани пътища.

Той определи прокурорската квота като ябълката на раздора."Дали е шест на пет или пет на шест, ако приемем, че тяхното е правилно, те искат политическите партии да контролират прокурора, което влиза в колизия с основния закон, че е независима съдебната система. Щях да се съглася с това и първия път се съгласих, но когато вече това прерасна да сложим още един прокурор, който обаче да е абсолютно независим от никого. Да де, но ще го сложим ние и реформаторите, трябва ли образно казано, половината партии в България да имаме един прокурор, другата половина да имаме друг прокурор. И заместник-главен прокурор, но абсолютно независим от никого, го прави абсолютно безконтролен. Към единия искаме контрол, към другия без контрол", коментира Борисов и попита кое ще е това лице, което ще бъде неограничено овластено.

Споделяне

Още по темата

Още от България